Dome slatki dome
U DOMU NOVINARKE S 250 PARI OBUĆE

Muž joj uredio sobu za cipele
Objavljeno 26. siječnja, 2017.

Sjećate se scene iz “Seksa i grada” kada je Faca poklonio Carrie walk in closet, pa je ona napokon dobila mjesto na kojem može odložiti svu svoju odjeću, obuću i torbe? No, Osječanka Danijela Mikola od svojeg je životnog partnera Igora Rade dobila na dar ni više ni manje nego - sobu za cipele!

- Gostinjsku sobu u kući odlučio sam pretvoriti u sobu za Danijeline cipele. Ona ih, jednostavno, više nije imala kamo odložiti, bile su na nekoliko mjesta, po kutijama, jedan par na drugome... Stoga sam uz pomoć svog tate Zorislava napravio nacrt i kupio rigips, pa smo počeli izrađivati police. Budući da su Danijeline cipele i čizme različite visine, zapravo sam prema njima u hodu planirao police i odjeljke, želeći da sve bude dinamično, a onda smo napravili i svjetlarnik na stropu kako bi njezina kolekcija bila propisno osvijetljena. Budući da su police od poda do stropa, kupio sam joj i ljestve kako bi mogla dohvatiti svaki par obuće. Rigips, aluminijski kutnici i trake stajali su me 3000 kuna. Svoje ruke ne računam, dakako - u šali kaže Igor Rado.

Zafrkancija i divljenje

Iako je po zanimanju grafičar, Igor radi u prijevozničkoj tvrtki, a u slobodno vrijeme ne voli besposličariti. Izrađuje namještaj, dvorišne sjenice, oslikava zidove, nedavno je završio i uređenje dnevne sobe u njihovoj kući u Tenji...

- Kad sam prijateljima i kolegama pokazao fotografije Danijeline sobe za cipele, počeli su me zezati kako će me zvati Cipelić. Njihove su žene i djevojke druga priča, odmah sam postao uzor-muž. Ženama se, dakako, jako sviđa to što ne samo da Danijeli ne prigovoram zbog tolikog broja cipela nego sam joj još uredio i sobu samo za njih - uz osmijeh priča Igor.

U toj je sobi 44-godišnja novinarka “24 sata” izložila samo dio svoje kolekcije. Čak i oni koji dobro poznaju njezinu strast prema cipelema, onima s vrtoglavo visokim potpeticama posebice, ipak se iznenade kada ih ugledaju prezentirane kao u nekoj skupoj prodavaonici. Složila ih je Danijela prema sezoni, visini potpetica, boji, vrsti, ali ih svako malo preslaguje, dodaje neke nove, isprobava...

Veća faca od Face

- Oduvijek obožavam obuću, ona podigne svaku kombinaciju! Od svojeg sam prvog novinarskog honorara 1993. godine polovinu odmah potrošila na par divnih tenisica. Dok sam išla u srednju školu, sve smo bile lude za tzv. špicokama, ali nedavno sam bacila posljednji par. I moja mama voli cipele, no ja sam je uvelike nadmašila. Procjenjujem da posjedujem 250 pari, ali, koliko mi je poznato, u Osijeku postoji nekoliko žena koje me 'šiju' za čak stotinjak pari - kroz smijeh nam kaže Danijela.

Majka dvojice sinova nije odustajala od visokih potpetica ni u trudnoći. Događalo joj se povremeno da ju novinarski posao odvede u vinograd ili na oranicu, a ona u potpeticama od 12 centimetara. Zbog toga sada u svojem automobilu uvijek ima neke 'ravne'.

- Neki me ljudi znaju osuđivati zbog toga što kupujem toliko cipela. Takvima odgovaram kako za cipele zarađujem sama. Neki skupljaju, primjerice, slike ili poštanske marke, a ja, eto, obožavam obuću. Najdraže mi je ujutro ući u moju sobu za cipele i izabrati jedne koje mi najbolje pristaju uz odjevnu kombinciju za taj dan. Inače, ne kupujem skupu markiranu obuću, nego onu koja mi se sviđa zbog boje, ukrasa, modela, modnog trenda. Ja sam, priznajem, rob mode, pa one cipele, čizme ili sandale koje mi se s vremnom prestanu sviđati prodam kao polovne ili ih nekomu poklonim. Nosim broj 39, imam usko stopalo i pristaju mi sve cipele koje kupim u trgovini ili naručim preko interneta. Mogu nositi i vrtoglavo visoke potpetice, jer dugo sam se bavila plesom, pa kad se navikneš plesati u štiklama, hodanje nije problem - kaže Danijela.

Igor od početka njihove veze zna za Danijelinu ljubav prema cipelama, pa je siguran kako će uvijek pogoditi ako joj daruje neki zanimljiv novi par. Za razliku od mnogih žena koje od svojih muževa skrivaju kada kupe novi par, Danijela to ne mora činiti. Njezine su sve na broju, u sobi za cipele koju je za nju osmislio Igor. Pa sad recite da nije veća faca od Face!

Ivana RAB GULJAŠ

Budući da su police od poda do stropa, potrebne su ljestve kako bi se dohvatio svaki par obuće

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike