Novosti
BORIS VUJČIĆ, GUVERNER HNB-A

Uvođenjem eura Hrvatska ne može izgubiti
Objavljeno 22. siječnja, 2017.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, govoreći o ulasku u eurozonu u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva, rekao je kako će Hrvatska zamijeniti kunu eurom relativno brzo.

- Ulazak u eurozonu je proces. Trebamo ispuniti kriterije iz Maastrichta. Na dobrom smo putu - kazao je Vujčić, dodavši: “Moramo čekati da iziđemo iz procedure prekomjernog deficita. Tek onda možemo u proceduru za eurozonu. Ne bih htio predviđati kada ćemo ući. Imam potporu premijera i on dijeli to mišljenje. No to nije nikakva nova politička odluka, jer već smo se ulaskom u EU opredijelili za ulazak u eurozonu.” Guverner je istaknuo kako su različita mišljenja o budućnosti eurozone.

- Ne vidim kako Hrvatska može izgubiti. U idućih pet godina mora se pokazati hoće li eurozona opstati. Sve ono što Hrvatska mora učiniti u tih pet godina dobit je za nju, ušli mi u eurozonu ili ne - izjavio je. Smatra kako je za hrvatske građane uvođenje eura ekonomski interes.

- Koristi od toga veće su od onoga što ćemo izgubiti. Zbog toga ćemo imati smanjene kamatne stope - rekao je Vujčić. Dodao je kako će o tome je li potrebno organizirati referendum o uvođenju eura odlučiti politika.

- No svakako je potrebna javna rasprava, a možda i referendum, ali nisam ja taj koji odlučuje o tome - istaknuo je guverner središnje banke.

Odgovarajući na pitanja voditelja Aleksandra Stankovića o plaćama u Hrvatskoj narodnoj banci, rekao je kako je prosječna plaća viceguvernera oko 30.000 kuna, a guvernera oko 35.000 kuna. Istaknuo je da je stupanjem na dužnost guvernera tražio usporedne podatke s drugim narodnim bankama u Europi.

- Zanimalo me koliko je zaposlenih, koliki su troškovi i slično. Prema tim podacima ispalo je da je RH ispod prosjeka što se tiče troškova i zaposlenih. Smatram da bi svaka institucija u Hrvatskoj trebala takvo što napraviti i vidjeti gdje je. Pritom su za usporedbu bolje manje zemlje, zbog ekonomije obujma - tvrdi Boris Vujčić. D.Pav.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike