Regija
SKIJALIŠTE POKRAJ SLATINE

Na Tominac stižu skijaši iz Osijeka, Miholjca, Našica
Objavljeno 21. siječnja, 2017.

SLATINA

Debeli snježni pokrivač i izrazito niske temperature omogućili su ljubiteljima zimskih sportova na slatinskom području uživanje u njima najdražim aktivnostima na snijegu. Skijalište Tominac, nepuna tri kilometra udaljeno od središta grada, ponovno je postalo okupljalište građana različitih dobi. Školarci misle da je snijeg zakasnio jer upravo je počela nastava u drugom polugodištu, ali ipak nađu vremena da koji sat provedu jureći na skijama, saonicama, daskama ili najlonskim vrećama napunjenim slamom.

Slatinsko skijalište Tominac prostire se na površini od četiri hektara i dugo je 250 metara, a može se pohvaliti nagibom od 35 stupnjeva, što je odlično za daskanje, sanjkanje i za iskusnije skijaše. Daskaši imaju dugu, polukružnu i posebno obilježenu stazu. Početnici (u svim “disciplinama”) moraju biti malo pažljiviji, ali teži padovi i ozljede na Tomincu nisu zabilježeni.

Skijaški klub Slatina, koji organizira cjelogodišnje aktivnosti na održavanju skijališta i koji zimi organizira skijanje, brine se također o ispravnosti i neprekidnom funkcioniranju 220 metara duge vučnice. Skijalište je otvoreno svakodnevno od 11 do 16 sati, vikendom od 10 sati, a ulazak se naplaćuje za odrasle 20, a za djecu deset kuna. Članovi kluba skijanje u cijeloj sezoni plaćaju kroz godišnje članstvo, koje za odrasle iznosi sto, a za djecu 60 kuna. Novcem od ulaznica plaća se električna energija za pogon vučnice i paušal, a njime se financira i održavanje skijališta tijekom godine.

Prema riječima predsjednika Skijaškog kluba Slatina Dragutina Zvera, za vikend je najavljen dolazak skijaša iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Našica, a dolaze ljudi koji su već bili na skijanju u Slatini i koji su se uvjerili u ljepotu skijališta. Skijaška koliba veličine 8 x 5 metara, koja se grije, omogućava predah od aktivnosti na snijegu i grijanje promrzlih rekreativaca.

– Skijaški klub Slatina svojevremeno je podnio zahtjev Gradu da se skijalište u vlasništvu Hrvatskih šuma zamijeni drugim zemljištem u vlasništvu Grada. U tom slučaju mogli bismo aplicirati projekte i dobivenim sredstvima uređivati i opremati skijalište. Budući da takva zamjena do danas nije realizirana, mi ne možemo doći do sredstava, a kako Grad nije vlasnik, ne može se načiniti ni projekt rasvjete. Zato skijalište radi samo danju - ispričao nam je predsjednik Zver.

Petar ŽARKOVIĆ
O budućnosti i na skijanju

Goran Panić jedan je od boljih skijaša koje smo zatekli na Tomincu. Živi u južnom, brdovitom dijelu Slatine pa je u djetinjstvu naučio skijati u blizini svoje kuće, gdje su se djeca zimi sanjkala. Kaže da se generacija osamdesetih u svojoj mladosti okupljala u različitim prigodama, pa i na skijanju, ali s godinama sve je to prestalo. Goran se prvo školovao za strojarskog tehničara, zatim je završio srednju prometnu školu za instruktora vožnje, bio je i prodavač na benzinskoj crpki i napokon je upisao informatički menadžment u Virovitici i stekao zvanje ekonomista. Oženjen je i ponosni, ali nezaposleni otac troipolgodišnje kćerkice. Zato i na rekreativnom skijanju razmišlja o budućnosti. Ako se stanje ne promijeni, kaže, i on će sa svojom obitelji morati preko granice…

Za noćnu rasvjetu i dodatno uređenje preduvjet je da skijalište bude vlasništvo Grada

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike