Osijek
KOORDINACIJA ŽUPANA S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA

U 2017. godini potpore gradovima i općinama za projekte - 7,5 milijuna kn
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Potpore gradovima i općinama, kontrola plodnosti tla, pilot-projekt Vatrogasci - prvi pomagači pacijentima s iznenadnim srčanim zastojima u Baranji te projekt modularne gradnje bili su tema jučerašnjeg sastanka župana, dr. sc. Vladimira Šišljagića, s čelnicima gradova i općina.

- Razgovarali smo o važnim temama, radi se o nizu javnih poziva Osječko-baranjske županije jer kroz potpore želimo pomoći jedinicama lokalne samouprave vezano za komunalnu i gospodarsku infrastrukturu, zapravo društvenu i povezanu infrastrukturu, analize tla, što je vrlo bitno u poljoprivredi i OPG-ima. Prezentirali smo jedan novi, značajno jeftiniji, model raznih objekata u društvenoj infrastrukturi, a koji zapravo svojom kvalitetom zadovoljavaju sve visoke standarde i prostorne, ali isto tako i u onom dijelu energetske učinkovitosti. Jedinice lokalne samouprave i čelnike informirali smo i uputili u detaljnu proceduru kako i na koji način posložiti sve svoje prioritete na razini svoje općine, odnosno grada, i kako maksimalno iskoristiti ova financijska sredstva koje je Osječko-baranjska županija osigurala za te namjene - izjavio je župan Šišljagić.

Dodao je kako je zanimljiva tema vezana uz vanjske defibrilatore za pacijente s iznenadnim srčanim zastojima. “Osječko-baranjska županija ima deset defibrilatora na različitim lokacijama. U Baranji nema ni jedan pa smo osigurali financijska sredstva za nabavu jedanaest novih defibrilatora i u suradnji s dobrovoljnim vatrogasnim društvima uz prethodnu edukaciju pripadnika postrojbi i određivanje lokacija, što je u djelokrugu rada jedinica lokalne samouprave, želimo i ovdje hitnu zdravstvenu zaštitu i pomoć podići na značajno višu razinu kvalitete da bi se zbog raznih srčanih zastoja i oboljenja pružila pravodobna pomoć. Na ovaj način pokrivamo i Baranju”, pojasnio je župan novi medicinski projekt.

Javni pozivi upućeni su za prometnice, nerazvrstane ceste, kuće oproštaja, društvene domove, za poduzetničke zone, za razne udruge u svim segmentima od kulture do sportskih kolektiva. Ukupna financijska sredstva za ovu namjenu za 2017. godinu su na razini 7,5 milijuna kuna. D. Pejić

NASTAVLJA SE SUFINANCIRANJE ANALIZE TLA

Projekt kontrole tla pokazao se uspješnim. “Praktično, mi smo ga započeli prvi u Hrvatskoj, na sustavan način provodimo ga već deset godina. Sufinanciramo kontrolu plodnosti tla s 40 posto ukupne cijene. Jedinice lokalne samouprave sa svoje strane sufinanciraju isto tako da je konačnim korisnicima to značajna financijska pomoć. Osim toga, kao sustavno rješenje, ali i zakonsko rješenje i obveza svakoga koji obrađuje poljoprivredno zemljište i kod stupanja u posjed, ali i svake iduće četiri godine značajno pridonosi da se vidi kakva je kvaliteta tla, ali i da se slijedom analize plodnosti tla ujedno izabere i najoptimalniji mogući način gnojidbe. Dakle, to povećava prinose i zato je upravo ova kontrola, desetogodišnji projekt naše županije koji nastavljamo, izuzetno bitan”, kazao je Šišljagić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike