Autoglas
OŠTRO UPOZORENJE

Trump uvodi carinu na sva vozila proizvedena u Meksiku?
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Donald Trump, novoizabrani predsjednik SAD-a, dobrano je uskovitlao automobilističke krugove. Njegove su izjave o uvođenju carine na automobile američkih proizvođača koji su proizvedeni u tvornicama u drugim državama već nagnale Ford da odustane od gradnje tvornice u Meksiku. Trump tu nije stao već je prst upozorenja uputio i njemačkom divu BMW-u.

U razgovoru za Bild, Trump je najavio kako BMW-u namjerava uvesti carinu od 35 posto na sva vozila koja bi se proizvodila u novoj tvornici u Meksiku i potom izvozila na američko tržište. Trump je u intervjuu, objavljenom u nedjelju, kazao da želi da bavarski proizvođač luksuznih vozila novu tvornicu gradi u SAD-u jer bi to, po njemu, bilo mnogo bolje za tu kompaniju. BMW-ova glasnogovornica istaknula je kako će se u BMW-ovoj tvornici u mjestu San Luis Potosi od 2019. proizvoditi BMW serije 3, a vozila će biti namijenjena svjetskom tržištu. Meksičko postrojenje predstavljalo bi dodatno povećanje kapaciteta za proizvodnju te serije, uz već dva postojeća u Njemačkoj i Kini. Trump je za Bild pohvalio kvalitetu njemačke autoindustrije, rekavši kako su vozila Mercedesa česta na ulicama New Yorka da bi potom ukazao na nedostatak reciprociteta.

Rekao je, naime, da Nijemci ne kupuju Chevrolete po istoj stopi po kojoj Amerikamci kupuju njemačke automobile, nazvavši pritom poslovne odnose nepoštenom jednosmjernom ulicom. Naveo je i kako se zalaže za slobodnu trgovinu, ali ne pod svaku cijenu. Glasnogovornica BMW-a istaknula je na upit novinara kako je BMW snažno prisutan u SAD-u gdje izravno i neizravno zapošljava gotovo 70.000 ljudi.

S druge strane, Ford je nakon Trumpovih upozorenja odustao od gradnje tvornice u Meksiku vrijedne 1,6 milijardi dolara. Umjesto toga odlučio je proširiti proizvodnju u svojoj tvornici u Michiganu. Američki automobilski div potrošit će 700 milijuna na širenje tvornice u Flat Rocku. Direktor Forda Mark Fields rekao je da su tu odluku dijelom donijeli zbog pada prodaje manjih automobila, a dijelom kao "izraz povjerenja" u politiku izabranog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je kritizirao i Ford i njegova konkurenta General Motors zbog proizvodnje nekih modela u Meksiku. To ne znači da se Ford povlači iz Meksika, nego će proizvodnju modela Focus prebaciti u postojeću tvornicu u Hermosillu kako bi joj povećao profitabilnost. Sadašnja verzija tog automobila proizvodi se u tvornici u Wayneu u Michiganu. Tamo će se prebaciti proizvodnja nova dva modela čime će se sačuvati 3500 radnih mjesta.

Milan BUGARIĆ/Hina
KRAJ SLOBODNE TRGOVINE?

Trump je kritizirao i General Motors, poglavito zbog proizvodnje automobila u Meksiku što mu omogućuje neplaćanje carine u SAD-u. “General Motors bez plaćanja carine šalje modele Chevy Cruz iz Meksika u SAD. Radite ih u SAD-u ili platite carinu!” napisao je Trump na Twitteru. Automobili proizvedeni u Meksiku mogu se bescarinski uvoziti u SAD zahvaljujući Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), jednom od ugovora koje je Trump napadao u predsjedničkoj kampanji jer dovodi do gubitka radnih mjesta u SAD-u.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala