Osijek
GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA

Lani 10 milijuna putnika, najviše se voze umirovljenici
Objavljeno 16. siječnja, 2017.
Služba kontrole zatekla je samo 127 osoba bez karte

Početkom svake godine posebno su zanimljiva godišnja izvješća gradskih tvrtki, koja na određen način pokazuju i trendove i promjene među gradskim stanovništvom. Jedno od njih svakako je i ono Gradskog prijevoza putnika, odnosno GPP-a, u kojem se napominje kako je ta tvrtka tijekom 2016. godine prevezla oko 10 milijuna putnika, što je nepromijenjeno u odnosu prema godinu dana prije. Statistički gledano, u odnosu na to da je riječ o javnom prijevozu u gradu s oko 100.000 stanovnika, moglo bi se reći da se svaki Osječanin godišnje 100 puta poveze nekim od vozila GPP-a.

No, ovdje je, zapravo, riječ o broju ostvarenih vožnji, a iako se velik broj Osječana uopće ne koristi javnim prijevozom, recimo kako statistike pokazuju da su prema strukturi putnika najbrojniji umirovljenici s oko 30 posto udjela te učenici s oko 21 posto udjela i radnici koji čine 12 posto putnika.

Budući da financijsko izvješće o poslovanju još nije objavljeno, a s obzirom na činjenicu da najveći dio putnika čine umirovljenici, koji imaju pravo na povlaštenu cijenu karte, bit će zanimljivo vidjeti je li GPP godinu uspio zaključiti bez gubitaka. Naime, gubitak je ove tvrtke u 2015. godini iznosio nešto malo više od četiri milijuna kuna. Ono što je zabrinjavajuće u ovoj statistici je da se broj zaposlenih koji koriste prijevoz GPP-om smanjio za četiri posto u odnosu prema 2015. godini.

GPP, međutim, može biti zadovoljan načinom kontrole i prodaje karata s obzirom na to da je tijekom cijele 2016. godine Služba kontrole karata zatekla u GPP-ovim vozilima samo 127 osoba bez karte. Od spomenutih deset milijuna putnika godišnje, najviše njih koristilo je mjesečnu, odnosno godišnju kartu.

Osječani u odabiru javnog prijevoza i dalje značajno preferiraju tramvaj, pa prema broju korisnika, odnos tramvaja i autobusa je 61 posto prema 39 posto u korist tramvaja.

Unatoč činjenici da se broj putnika tijekom prošle godine nije smanjio, u GPP-u priznaju kako su što se tiče voznog parka, zaključno s 31. prosinca 2016., imali tri autobusa i jedan tramvaj manje nego 2015. godine. Ukupan broj zaposlenih u GPP-u na isti je dan bio 330, što je u usporedbi s istim danom 2015. godine deset zaposlenika manje.

N. Z. Eberhard

SUFINANCIRANI PRIJEVOZ UČENIKA

GPP poziva sve učenike koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na sufinancirani prijevoz od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Osječko-baranjske županije da nadopunu učeničkih kartica za siječanj 2017. godine obave na prodajnim mjestima GPP-a zaključno sa 16. siječnja, do kraja radnog vremena (u protivnom gube pravo na sufinancirani prijevoz za siječanj). Da bi iskoristili navedeno pravo, učenici moraju biti na popisu koji su škole dostavile GPP-u. Ako učenici nisu na popisu škole, a prema kriterijima Ministarstva ostvaruju pravo na sufinancirani prijevoz, neka se obrate u školu da im škola izda potvrdu za sufinancirani prijevoz.

61:39

putnici preferiraju tramvaj u odnosu na autobus

Najčitanije iz rubrike