Crna kronika
UTVRĐEN UZROK POŽARA U KARANCU

Vrućina iz peći zapalila odložena drva i plastiku
Objavljeno 14. siječnja, 2017.

Vezani članci

TRAGEDIJA U KARANCU

Treća baranjska žrtva plamene stihije ove zime

KARANAC - Policija je obavila očevid i utvrdila uzrok požara u kojem je u Ulici Ive Lole Ribara u Karancu u srijedu navečer smrtno stradala Marija Erdelyi (67).

- Zbog isijavanja topline iz ložišta peći na kruto gorivo došlo je do zapaljenja gorivog materijala naslonjenog na peć u kuhinji. Potpuno je izgorjela kuhinja u kojoj je pronađeno mrtvo tijelo 67-godišnjakinje. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila zbog gušenja ugljičnim monoksidom. Materijalna šteta nastala požarom iznosi više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće - doznajemo iz priopćenja Policijske uprave osječko-baranjske.

Podsjetimo, u trenutku izbijanja požara nesretna je žena istrčala iz prostorije i unuku koji je živio s njom rekla da nazove vatrogasce. Nakon toga vratila se u sobu u kojoj je izbio požar kako bi ga pokušala ugasiti. No, zbog gustog dima najvjerojatnije je izgubila svijest, pa ju je zahvatio plamen. Na području Baranje ovo je bio treći smrtni slučaj povezan s požarom ove zime.

Ekstremno niske temperature povećale su upotrebu energenata, pa tako i drva, što je posljednjih dana dovelo do povećanog broja požara u Slavoniji i Baranji. Kako upozoravaju vatrogasci, tijekom sezone grijanja često zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala, što za posljedicu ima velike materijalne štete i ugrožavanje ljudskih života. Vatrogasci i policija sugeriraju građanima redovit pregled dimnjaka, najmanje jednom godišnje, te izvanredni pregled dimnjaka pri svakoj promjeni uređaja za loženje ili promjeni goriva. Iz policije upozoravaju da pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata. Ne smije se bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili na druga odlagališta. Uz to treba provjeriti i sustav centralnog grijanja kako bi se izbjegle eventualne opasnosti izazvane neispravnim uređajem.

Ivica GETTO/Sandra LACIĆ
ŽENA (72) IZGORJELA U STAJI

U četvrtak oko 20 sati u Raštanima Gornjim u Zadarskoj županiji izbio je požar na staji sa sijenom u vlasništvu 77-godišnjaka. U staji je pronađeno izgorjelo tijelo 72-godišnjakinje. Tijelo je prevezeno u bolnicu radi obdukcije.

IZBIO POŽAR PRI SUŠENJU MESA

U četvrtak su policajci, uz inspektora zaštite od požara, obavili očevid u kući u Gornjem Slatiniku, u kojoj je izbio požar u srijedu oko 23.30 sati. Očevidom je utvrđeno da je kroz otvor za ispuštanje dima prilikom sušenja mesa na tavanskim prostorijama kuće došlo do iskrenja i zapaljenja krovne konstrukcije, pri čemu je krovište u cijelosti izgorjelo. U ovom požaru, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba.

apel

NE BACAJTE VRUĆI PEPEO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike