Crna kronika
TRAGEDIJA U KARANCU

Treća baranjska žrtva plamene stihije ove zime
Objavljeno 12. siječnja, 2017.
Žena je prvo unuku rekla da pozove vatrogasce, a potom se vratila u derutnu kuću. Vatra joj je, na žalost, zahvatila tijelo

KARANAC - U požaru koji je u srijedu, nešto prije ponoći, izbio u jednoj prostoriji stare kuće nabijače u karanačkoj Ulici Ive Lole Ribara 49 smrtno je stradala Marija Erdelyi (67). Nakon dojave, požar su gasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir i članovi DVD-a Karanac. U trenutku pisanja teksta još je trajao očevid koji su obavljali djelatnici Policijske postaje Beli Manastir.

Kako neslužbeno doznajemo, u trenutku izbijanja požara nesretna je žena istrčala iz prostorije i unuku koji je živio s njom rekla da nazove vatrogasce. Nakon toga vratila se u sobu u kojoj je izbio požar kako bi ga pokušala ugasiti. No, zbog gustog dima najvjerojatnije je izgubila svijest, pa ju je zahvatio plamen. Što joj se točno dogodilo, pokazat će obdukcija.

Požar je gasilo 12 vatrogasaca s tri vozila, a na požarištu su proveli približno šest sati. Prva susjeda Jelena Bradašević kaže kako pokojnicu nije vidjela nekoliko dana.

- Hladno je, pa se svi zavučemo u kuće i grijemo se. Čula sam samo sirene vatrogasnih vozila koja su stigla nešto prije ponoći - priča, dodajući kako je Marija bila na socijali i teško živjela s unukom, nešto starijim od 20 godina. Kaže kako su u Karanac stigli nakon Domovinskog rata iz Suze. Kuću je naslijedila i bila jedna od njenih suvlasnica. Karančani tvrde kako je posljednji slučaj smrti od posljedica požara zabilježen prije više od 10 godina, otprilike u isto vrijeme, kada je nastradao jedan njihov sumještanin. No, na području Baranje ovo je treći smrtni slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Od listopada prošle godine, dakle od početka sezone grijanja, do današnjeg dana obavili smo 30 intervencija, a smrtno su stradale tri osobe. Od ukupnog broja intervencija, u 12 slučajeva u pitanju su bili dimovodni kanali - kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, naglašavajući kako je broj požarnih intervencija u odnosu na isto razdoblje prošle zime povećan za nešto manje od 70 posto. Uzrok tome je hladnoća, točnije pregrijani kabeli i pojačan intenzitet grijanja.

- Dobro je poznato na što treba obratiti pozornost, ali nije zgorega ponoviti kako treba redovito čistiti dimovodne kanale, slušati savjete dimnjačara i obratiti pozornost na eventualno pregrijavanje instalacija - naglašava Časar.

Ivica GETTO
U TJEDAN DANA DVIJE ŽRTVE

Podsjetimo, prije tjedan dana zbog teških opeklina po cijelom tijelu u osječkom je KBC-u preminuo belomanastirski beskućnik Milovan Radić (62). Spas od velike hladnoće potražio je u napuštenoj kući u Ulici Franje Račkog. Kako bi se zagrijao, upalio je vatru na podu jedne od prostorija te najvjerojatnije zaspao. Plamen se ubrzo proširio. Vatru su vidjeli susjedi koji su pozvali vatrogasce i Hitnu pomoć te mu priskočili u pomoć. S teškim opeklinama odvezen je u KBC Osijek, ali spasa mu nije bilo. Radić, inače, nije prvi belomanastirski beskućnik koji je nastradao u požaru. Jedan je beskućnik, naime, prošle zime preminuo na sličan način. Istoga dana kada i u belomanastirskoj Ulici Franje Račkog, izbio je požar na kući u Novom Bolmanu. Sumnjalo se da je u požaru izgorio vlasnik kuće, ali je nekoliko dana kasnije pronađen u Osijeku.

kobni povratak

ŽENA JE SAMA POKUŠALA UGASITI POŽAR...

Najčitanije iz rubrike