Regija
KAZALIŠNA KAVANA

Pokladni običaji
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

BELIŠĆE

Zahvaljujući Hrvatskom fotosavezu, koji im je ustupio ovu izložbu, članovi Fotokluba Valpovo postavili su fotografije pokladnih običaja Međimurja u prostor Kazališne kavane u Belišću. Voditeljica radionice bila je Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza, a izložba će biti postavljena do kraja siječnja. Zainteresirani je mogu pogledati svaki dan od 7 do 23 sata, pozvali su iz Fotokluba, naglašavajući kako su maske i prerušavanje stari kao i čovječanstvo jer je maska od davnina čovjeku služila kao magičan predmet u borbi protiv demona, kao zaštita od nadnaravnih sila i vremenskih nepogoda. Fašnik je bio jedan od najznačajnijih događaja. Vremenski pripada u zimski solsticij, početak novog života kad treba magijskim činima osigurati plodnost i sreću u novoj godini.

Posjetitelji izložbe moći će podrobnije doznati što su to lampe - drvene maske u obliku ljudskog obraza sa životinjskim elementima (njuška, rogovi, uši). Maskirani lik, naphanec nosi belinu, narodnu nošnju (gaće i robaču) od domaćeg platna. lspod odjeće ispunjen ie slamom - naphan. Naphanci nose predmete za stvaranje buke i plašenje (željezne vile, metlu, drveni štap, lance, zvonce...). Upoznat će i lafre - drvene maske u obliku ljudskog obraza, često grotesknih crta. Maskirani lik nosi staru odjeću, dijelove narodne nošnje i slično.

Selnički pikač dolazi kao zrcalo ljetnog sunca u svakoj omotanoj slamci, priziv je dobre žetve i simbol kraja još jedne zime. U njega je toplinom ljudske ruke utkana vjera u blagostanje sljedećeg ljeta. Na glavi nosi košaricu, a u ruci drži pikač - čičak kojim bode i tjera demone i nadnaravne sile. Tu su i čaple, ne zbog ptica istog imena, već šito čaple čaplaju, a tjera ih hertar, koji korbačem stjeruje čaple u jato. Te se maske ne stavljaju na lice, već ih mladići nose iznad sebe na štapu, a pokriveni su platnom, pojašnjavaju iz valpovačkog Fotokluba.L.Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike