Dome slatki dome
VIZUALNA TOPLINA DOMA

I stil uređenja
može “ugrijati”
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Vizualna toplina doma postiže se različitim načinima, kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava.

Toplinu doma, uza sve navedeno, osobito čine zadovoljni i sretni ljudi koje ugodno interijersko okruženje čini još zadovoljnijima. Vizualni efekti iznimno djeluju na raspoloženje te je uređenje doma upravo zbog toga važno svakom pojedincu.

Boje

l Boje intenzivno utječu na vizualnu toplinu doma. Dok su, primjerice, bijela, nježnozelena, plava i siva boje koje vizualno rashlađuju dom, crvena, narančasta, žuta, ružičasta i nijanse smeđe vizualno će ga ugrijati. Kako biste postigli željene efekte tim bojama, dovoljno ih je unijeti u prostor u obliku detalja ili bojenjem određenog dijela zida. Prevelike količine navedenih boja, pogotovo na zidovima, ne bi bile dobre jer bi svojim intenzitetom opteretile prostor, osim ako se ne stavljaju u nježnijim nijansama. Toplim se bojama možete poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

Materijali

l Materijali u interijeru znatno sudjeluju u kreiranju ugođaja doma. Najtoplije efekte u hladnim zimskim danima u interijeru stvara drvo. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju iznimno topao ugođaj. Drvo je prirodan materijal pa je stoga i izuzetno ugodan našem oku.

Stil

l Stil uređenja može znatno utjecati na toplinu doma. Moderna minimalistička rješenja izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje, a rustikalni stilovi daju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala, i njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade, pa uz odabir toplijih boja, poput nijansi žute, crvene ili smeđe, nastaje iznimno topao ugođaj u domu.

Kamin

l Vatra otvorenog ognjišta ili kamina unosi specifične ugođaje u prostor. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito se veže uz kamin i pucketajući zvuk vatre. Kamini se izvode u modernim i rustikalnim oblicima, ovisno o načinu uređenja i namjeni prostora. Uz kamin treba obvezno predvidjeti prostor za smještaj drva za loženje, a odlična se rješenja postižu kada cjepanice postanu dio dekoracije kamina i cijelog prostora.

Deke i jastučići

l Toplu i opuštenu atmosferu doma čine i jednostavni detalji poput tople deke na klub-garnituri ili razbacanih jastučića na drvenom podu. Dekorativni jastučići u toplim bojama, postavljeni bez posebnog reda po klub-garnituri ili foteljama čine prostor šarmantnim. No nesimetrično postavljeni na drvenom podu ili tepihu unijet će toplinu i ležernost koja je u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu.

Pogled na prirodu

l Ako imate priliku osloboditi veliku staklenu stijenu od zastora (jer se ne trebate štititi od neželjenih pogleda) i omogućiti pogled na dvorište ili park prekriven snježnim prekrivačem, obvezno to učinite. Izravan vizualni kontakt s prirodom koja vas okružuje bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast između zimskog ugođaja koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem, stvorit će fantastične ugođaje. Zima je divno godišnje doba te uživajte u toplom domu!

Monika Galović Rolich, mag.ing.arh.
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike