Regija
OKRUGLI STOL: ZNA LI SLAVONIJA NAHRANITI GOSTA?

Vinogradarski ćevap i odabrana jela Muzeja u loncu
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

POŽEGA

Pod vodstvom majstora kuhara i akademika kuharstva Branka Ognjenovića i doc. dr. sc. Davora Perkova održava se u praktikumu Obrtničke škole trodnevna radionica izrade zaštićenog vinogradarskog ćevapa i ostalih odabranih jela požeškog Muzeja u loncu. Polaznici radionice vlasnici su restorana, kuhari, konobari, te nastavnici kuharstva srednjih škola. Radionicu organizira Gradski muzej pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

- Muzej u loncu svojim spoznajama pomaže u definiranju gastroidentiteta Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te razbijanju predrasuda koje su vladale o nezanimljivoj i nezdravoj kontinentalnoj prehrani. Muzej u loncu pokušava unijeti optimizam i inovativnost u redove ugostitelja te proizvođača domaćih namirnica od kojih se ova stara jela pripremaju - istaknula je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

Treći dan održava se okrugli stol s kušaonicom odabranih jela te intrigantnom temom i posebnim gostima, koji treba dati odgovor na pitanje “Zna li Slavonija nahraniti gosta?”

- Ja sam kuhar koji voli ljude, jer samo takav može biti dobar kuhar. Mi svijetu još uvijek imamo što pokazati, jer imamo bogomdane namirnice koje nisu zatrovane GMO-om. Na žalost, još nismo uspjeli potpuno povezati od polja do stola, no nešto je krenulo. Moja želja je da gosta vratimo okusom natrag u Hrvatsku, jer kada idete negdje na put, onda se sjećate restorana gdje ste dobro jeli. Ako vam se posreći da nakon i pet godina opet probate to jelo, vi ćete iste sekunde otputovati na ono mjesto gdje ste prvi put jeli to jelo. Taj zapis okusa je osobito važan – kaže master šef Branko Ognjenović, koji dodaje da se često u Slavoniji nude neki zeleni rezanci sa smrznutim račićima, dok se istovremeno stidimo ponuditi šufnudle, noklice, knedle, tačke, rezance s orasima, makom.

Nakon prvog dana teoretskog dijela o tome kako složiti priču o jelima koje je Muzej u loncu pronašao i spasio od zaborava, slijedi drugi dan izrada jela od domaćih namirnica, ali i posluga i prezentacija starih jela u malo modernijem štihu, modernijem načinu i ljepše složeno uz neku priču.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike