Regija
POČINJU POKLADNA JAHANJA

Jahači će do korizmene srijede krstariti Slavonijom
Objavljeno 8. siječnja, 2017.

ŽUPANJA

Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka. Vojnici su na konjima tada jahali selom i tražili cure, jer to im je bio jedini način da dođu do djevojaka, pojašnjavaju konjogojci iz Županje. Iako je taj običaj vezan uz naselja uz granicu, pokladno jahanje iz godine u godinu organizira se u sve većem broju sela diljem Slavonije i Baranje, u kojima taj običaj nikada ranije nije postojao. Ovog će mjeseca, prema za sada utvrđenom popisu za 2017., prvo pokladno jahanje bit će održano u nedjelju, 15. siječnja, u Soljanima, a u subotu, 21. siječnja, jahači će prodefilirati ulicama Iloka. Nakona toga (sutradan) na redu su Retkovci, a u subotu, 28. siječnja, topot konja odjekivat će Privlakom. Posljednja nedjelja siječnja rezervirana je za pokladno natpjevavanje u Šiškovcima.

Prve subote veljače veseli jahači razveselit će mještane Strizivojne i Čepina, a nedjelju, 5. veljače, prodefilirat će ulicama Tomice, Kruševice, Širokog Polja i Slavonskog Šamca. Subota, 11. veljače, rezervirana je za Đakovo, Gradište i Laslovo, a dan kasnije pokladno jahanje bit će u Piškorevcima, Starima Mikanovcima i Vukovaru. Stanovnici Tenje, Vinkovaca i Čajkovaca jahače će dočekati 18. veljače, a dan kasnije članovi Starog graničara i njihovi gosti pokladnim će jahanjem u Županji najaviti početak jubilarnog, 50. Šokačkog sijela.

Istog dana jahači će proći i Starim Topoljem i Donjim Andrijevcima. Petak, 24. veljače, predviđeni su za Rokovce i Andrijaševce, a dan kasnije topot konja i pjesma jahača odjekivat će Slakovcima, Branjinim Vrhom i Župom Bučje te Dragalićem, Kupinom i Ivanovcem. U nedjelju, 26. veljače, jahači će u pokladnoj povorci ponovno proći ulicama Županje, a pokladno jahanje bit će i u Ruščici i Starim Perkovcima. Pokladni ponedjeljak rezerviran je za Babinu Gredu i Bošnjake.

Posljednjeg dana sezone pokladnog jahanja, u utorak, 28. veljače, uoči Čiste srijede i početka korizme, u starom graničarskom običaju uživat će mještani Popovca, Vrpolja, Otoka i Donje Bebrine. Riječ je o za sada poznatim terminima, a još neka naselja diljem Slavonije i Baranje utvrđuju i dogovaraju datume održavanja pokladnog jahanja.M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike