Regija
NADBISKUPIJSKI CARITAS

U tri pučke kuhinje imaju više od 500 korisnika
Objavljeno 7. siječnja, 2017.

ĐAKOVO - Umjesto radnih mjesta u Slavoniji, otvaraju se pučke kuhinje – izjava je koja se često može čuti, osobito u vrijeme blagdana, kad se svi s malo više suosjećanja osvrnemo na otužne redove ljudi u nevolji koji s platnenim torbama u rukama i praznim posudama čekaju na svoj komadić kruha, štogod skuhanog za jelo.

Najviše u Osijeku

No svom srećom i o takvima se netko skrbi. Velik obol u tome daje Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji u ovom trenutku, kako doznajemo od nadbiskupa metropolita Đure Hranića, na popisu ima više od pola tisuće korisnika, a broj se neprestano mijenja, nažalost, ne naniže.

- Caritas naše nadbiskupije otvorio je tri pučke kuhinje: u Osijeku, u Slavonskom Brodu i u Vinkovcima, odakle se hrana odvozi, te na dva mjesta dijeli i u Vukovaru. Ukupan broj korisnika usluge pučkih kuhinja trenutno je 527. Broj se korisnika mijenja, neki se jave kao novi, a neki odustanu zbog bolesti, povremenog posla, neredovitog dolaska, smrti. Od toga pučka kuhinja u Osijeku trenutno kuha i svakodnevno podijeli 186 obroka, u Slavonskom Brodu 125 obroka, u Vinkovcima 91 obrok i na dva podjelna mjesta u Vukovaru još 81 obrok. Centar za prihvat beskućnika u Osijeku svakodnevno od pučke kuhinje dobiva 44 obroka - iznosi nemale brojke nadbiskup Hranić, te upozorava:

“Svakodnevno se jave dvije do tri osobe sa zamolbom za obroke, ali isto tako neki korisnici odustanu ili budu skinuti s liste zbog raznih razloga. No, ukupan broj korisnika pučke kuhinje je još uvijek u trajnom porastu.”

Nadbiskup Hranić upozorava kako djelatnost vezana uz rad pučkih kuhinja nije jedino čime Caritas ove nadbiskupije pomaže ljudima u potrebi.

Briga o beskućnicima

- Želim spomenuti još neke podatke vezane uz programe Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ukupan broj korisnika u Centru za dijete u Osijeku u 2016. godini iznosio je 624, od toga je prosječno mjesečno 50 obitelji s malom djecom i dvije trudnice. U suradnji sa stručnim suradnicima korisnicima se nudi savjetovanje, baby fitness, radionice, a nakon toga dodjeljuje i potrebne pakete i pelene. Jedan od ciljeva osnivanja Centra je i pronatalitetna politika, no naši podaci govore da unatrag dvije godine broj korisnika u Centru stagnira - sa žaljenjem konstatira nadbiskup Hranić, koji naglašava i važnost djelovanja Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

- U Centru trenutno borave 22 korisnika; 20 muškaraca i dvije žene, a godišnje prosječno boravi 18 korisnika. Iz sredstava nacionalne akcije Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti” Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je tijekom 2016. godini pomogao devet obitelji u uređenju njihova stambenog prostora. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije ostvaruje dobru suradnju i s drugim društvenim te socijalnim ustanovama i udrugama koje vode brigu o najpotrebitijima. Zahvalan je svim svojim donatorima, volonterima i svim suradnicima iz srodnih ustanova - poručuje na kraju nadbiskup Hranić.

Maja MUŠKIĆ

porast

SVAKODNEVNO SE JAVE DVIJE DO TRI OSOBE

Stipendije za učenike i studente

“Nadbiskupijska zaklada 'Dr. Nikola Dogan' za pomoć učenicima i studentima na području Đakovačko-osječke nadbiskupike i Srijemske biskupije nedavno je za školsku/akademsku godinu 2016./2017. potpisala ugovore o dodjeli novčanih stipendija sa 61 učenikom i studentom. Konkretno s 15 učenika osnovne škole, 30 srednjoškolaca i 16 studenata”, kaže nadbiskup Hranić.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike