Regija
OPORBA TRAŽILA IZVANREDNU SJEDNICU

Zbog dubrovačkog smeća
sjednica Općinskog vijeća
sazvana - na Novu godinu
Objavljeno 1. siječnja, 2017.

GUNJA

Sjednica Općinskog vijeća Gunje koju je predsjednik Alen Džomba (Bandićeva stranka rada i solidarnosti) u petak, 30. prosinca, sazvao za 1. siječnja u 10 sati, jučer nije održana jer osim njega nitko nije došao. Naime, nakon što su u posljednja dva mjeseca četiri puta bojkotirali dolazak na sjednicu, pokušavajući rušenjem kvoruma onemogućiti izglasavanje proračuna za 2017. godinu i dovesti do raspuštanja Vijeća i imenovanja povjerenika Vlade RH, šest oporbenih vijećnika (HDZ, HSS, Nezavisni i SDP) zatražilo je sazivanje Vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda – zbrinjavanje otpada iz Dubrovnika u Gunji. Zahtjev su u Općini urudžbirali 29. prosinca, a Džomba je sjednicu sazvao za 1. siječnja. Predsjednik gunjanskog HDZ-a Boris Nikolić taj je potez nazvao provokacijom jer je, kako ističe, “Džomba unaprijed znao da na Novu godinu nitko neće doći”. U priopćenju HDZ-ovci navode da predsjednik Vijeća ne poštuje državne blagdane RH ni Poslovnik o radu toga tijela i otvoreno se izruguje vijećnicima.

“Nikada u povijesti Općine Gunja nitko nije ni pokušao napraviti nešto slično. Zakazati sjednicu na državni blagdan u prijepodnevnim satima predstavlja promišljen i izrazito bahat čin. Time pokazuje što misli i o Vijeću, ali i o temi zbog koje je i tražena sjednica”, poručuju iz oporbe. Upozoravaju i na kršenje Poslovnika jer nisu na vrijeme dostavljeni pozivi na sjednicu, a izostala je i dokumentacija koja je trebala biti dostavljena uz traženu točku.

“Smeće je za Džombu nevažno pitanje, o kojem će odluku ionako donijeti tri čovjeka u Gunji. Zbog izuzetne važnosti teme tražimo od njega da sjednicu sazove za drugi dan u primjereno vrijeme. Ako pak to ne učini, mještani Gunje moraju znati tko će biti najzaslužniji za to što će dubrovačko smeće doći u Gunju”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Vijeća Alen Džomba jučer nam je rekao da je odmah nakon primitka dopisa sazvao sjednicu kako bi udovoljio zahtjevu oporbe, a onda se ti isti vijećnici koji su je tražili ne pojave u zakazano vrijeme. Pojasnio je da nije imao drugog rješenja nego sjednicu sazvati na Novu godinu, a tvrdi da ničim nije zapriječeno održavanje sjednice na blagdane. Kao i to da je sve u skladu s Poslovnikom.

- S obzirom na to da sam sjednicu dužan sazvati u roku od 15 dana, nisam imao drugog izbora. Naime, danas u 13 sati odlazim na već ranije dogovoreni put u Austriju i vraćam se tek posljednjeg dana siječnja. Da sjednicu nisam sazvao, a mogao sam to samo za danas, opet bi po meni bacali drvlje i kamenje. Preostalih šest vijećnika, čim je primilo pozive, odmah mi je reklo da neće doći. Na vrijeme sam jutros došao na mjesto održavanja sjednice, ali oporbeni vijećnici nisu se pojavili - zaključuje Džomba.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Bez službenog dopisa iz Dubrovnika

Džomba dodaje da je “bespredmetno i besmisleno” raspravljati o predloženoj točki dnevnog reda, odnosno zbrinjavanju smeća iz Dubrovnika u Gunji jer Općina od Dubrovčana nije još ništa službeno dobila, nikakav prijedlog ugovora o kojem bi se trebali očitovati nije stigao.

- Sve je to bilo na razini informativnog razgovora gradonačelnika Dubrovnika i načelnika Gunje i na tome je i ostalo. A čim u Općinu nešto službeno stigne iz Grada Dubrovnika ili njihova komunalnog poduzeća, odmah ću sazvati sjednicu i o tome će se provesti javna rasprava. No pitanje je hoće li od toga uopće išta i biti jer poznato je da je pala vlast u Dubrovniku i da je Gradsko vijeće raspušteno. Sve sam to rekao oporbenim vijećnicima, ali bliže se izbori i očito im je jedini cilj huškanje mještana, ali to je njihovo pravo - zaključuje Džomba.

Oporba Džombu proziva za bahatost, no on tvrdi da ničim nije zapriječeno održavanje sjednice na blagdane

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike