Regija
BOŽIĆNA ČAROLIJA

Advent u gradovima Slavonije i Baranje
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Na lijepo osvijetljenom i ukrašenom Trgu Sv. Trojstva, u središtu osječke barokne jezgre, održava se manifestacija Advent u Tvrđi, treće izdanje centralne manifestacije adventskih događanja u Osijeku i najveća adventska manifestacija u Slavoniji i Baranji. Dosad najveći i, slažu se svi, najbolji Advent u Tvrđi, pod sloganom “Vjerujemo u dobro”, trajat će sve do 1. siječnja 2017., kad će na Trgu Sv. Trojstva biti organiziran doček Nove godine. Dotad posjetitelji iz Osijeka i okolice, ali i cijele istočne Hrvatske i okolice, mogu uživati u bogatoj ponudi čak 33 lijepo dizajnirane i ukrašene drvene kućice s prigodnom ugostiteljskom ponudom, kao što su kuhano vino, čaj (s rumom), domaće rakije, božićne slastice, kobasice i drugi prehrambeni proizvodi, ali i ponudom zanimljivih božićnih darova i suvenira. Adventski sajam i Božićni bazar otvoreni su svakoga dana od 16 sati, a redovito se organiziraju poslijepodnevni dječji programi, te atraktivni zabavni i glazbeni programi u večernjim satima.

- Advent u Tvrđi postao je središnji regionalni događaj zimi. Na to smo jako ponosni. Lijepo je da se u tri godine, što je jako kratko vrijeme, može toliko puno postići. To pokazuje da na planu turizma i razvoja kulturne ponude Osijeka i cijele Slavonije i Baranje možemo puno toga napraviti s konkretnim rezultatima u vrlo kratkom roku, ako imamo cilj, plan i znanje za to. Važno je da organizacija Adventa u Tvrđi ima uz sebe Grad i Turističku zajednicu kao suorganizatore, zatim Županiju, a posebno je značajno i uključenje privatne poslovne sfere kroz partnera Žito grupu i niz sponzora. Ove godine okupili smo uza sebe i niz institucija, poput Muzeja Slavionije i Glazbene škole Franje Kuhača, koji su se aktivno uključili svojim sadržajima u program. Na taj način program sam postaje raskošniji i veći, diči se kvalitetom i bogatim dekorom. Mislim da je ovo dobar primjer kvalitetnog javno-privatnog partnerstva, kakvog treba poticati. Za manje javnog novca građani Osijeka i posjetitelji Adventa dobiju puno puno više od jedne javne manifestacije, a Osijek postaje prepoznat u turističkim krugovima kao destinacija koja se budi - kaže Ivan Kristijan Majić iz tvrtke Ceker d.o.o., glavnog organizatora manifestacije.

BELIŠĆE: Božićnice, “zimska bajka”

Belišćani i njihovi gosti tijekom prosinca uživaju u blagdanskom ugođaju Adventa za koji se već treću godinu zaredom brinu Grad Belišće, TZ Grada Belišća, Centar za kulturu “Sigmund Romberg”. Uz njih su se kao organizatori i ove godine uključile brojne udruge i organizacije s područja grada od kojih svatko na svoj način daje doprinos jednoj od najatraktivnijih manifestacija u godini na ovim prostorima. Sve je i ove godine počelo otvorenjem klizališta i revijom na ledu Klizačko-koturaljkaškog kluba Medveščak iz Zagreba, te nastupom kadetkinja belišćanskih mažoretkinja, uoči prve nedjelje došašća na Trgu Ante Starčevića, a otad se nastavilo mnoštvom različitih kulturno-zabavnih sadržaja. Sve do 11. siječnja 2017. za sve građane bit će otvoreno klizalište s mogućnošću iznajmljivanja klizaljki, a građani se već sad vesele dočeku Nove godine na gradskom trgu.

- Posebno nas raduje činjenica što smo, unatoč vremenu u kojem živimo, i ove godine uspjeli održati tradiciju i u povodu božićnih blagdana nezaposlenima s područja našeg grada podijeliti božićnice, svoj djeci do 12 godina paketiće, obiteljima u potrebi poklon-pakete, te što ćemo ovu godinu završiti potpisivanjem ugovora sa studentima za studentske stipendije koje će ove godine dobiti čak 63 studenta. Sve to bit će naš doprinos našim sugrađanima da što radosnije provedu blagdane koji nam slijede i s optimizmom uđu u sljedeću godinu! - poručio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Ovogodišnji slavonski advent još su bogatijim učinile i Bizovačke toplice, koje su se proslavi pridružile atraktivnim blagdanskim sadržajem nazvanim “Zimska bajka”, koji će potrajati sve do 16. siječnja 2017. Otvoreno je klizalište površine 300 kvadrata sa školom klizanja, u grijanom šatoru uz klizalište svakog radnog dana od 16 do 22 sata za posjetitelje je pripremljena bogata gastronomska ponuda i kuhano vino, a na štandovima lokalnih OPG-ova najkvalitetniji domaći proizvodi. I sve to na samo nekoliko koraka od atraktivnog kupališta u zatvorenim bazenima, koji je uvezan uz posebni bizovački triatlon: cjelodnevni boravak u Bizovačkim toplicama koji uključuje korištenje svih unutrašnjih bazena, uključujući i termalne, klizanje i čašu vrhunskog kuhanog vina.

ĐAKOVO: Lipicanci i klizalište

U prosincu u Đakovu traje uistinu čarobni advent. Gradom voze graciozni lipicanci svakoga tko se nađe na gradskoj promenadi – Korzu, klizalište u centru grada ispunjeno je zvucima tradicionalnih božićnih pjesama koje izvode pjevačke skupine, a miris tradicionalnih adventskih jela i pića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vrijedne ruke obrtnika i OPG-ova na Božićnom sajmu izlažu i prodaju svoje proizvode. Svakako, najsvečaniji dio i ovaj put bilo je paljenje svijeća na velikom adventskom vijencu na Trgu dr. Franje Tuđmana svake subote u večernjim satima. U program su bila uključena djeca đakovačkih osnovnih i srednjih škola, đakovačkih župa, više svećenika te vjernici. Svakako, najatraktivniji dio sadržaja za sve građane, a osobito za one najmlađe je gradsko klizalište uz koje je ove godine održan i Božićni sajam. Prošle godine klizalište je posjetilo čak 20.000 posjetitelja, a ove godine za zabavu na ledu gradsko komunalno poduzeće Univerzal pripremilo je čak 140 pari klizaljki kao i “tuljane”, odnosno pomagače za neklizače. U Hotelu Đakovo i ove je godine održana humanitarna večera "Nikolina čizmica" od koje je prihod doniran onima u potrebi, u zatvorenoj jahaonici Državne ergele lipicanaca organizirano je jahanje za djecu u vrijeme adventa. Ni ove godine Ergela nije propustila organizirati svoj tradicionalni Bal lipicanaca koji se održao peti put i okupio čak 1400 posjetitelja. Na prostoru ispred jahaonice održan je Adventski sajam.

NAŠICE: Vijenac na središnjem trgu

Zahvaljujući vrijednim i kreativnim udrugama i ugostiteljima koji su osmislili koncerte, predstave, humanitarne akcije i prigodne priredbe, adventskih događanja ne nedostaje ni u Našicama. Održana je manifestacija “Advent u franjevačkim Našicama” u organizaciji Udruge za kulturu življenja DarNA Našice. Osmu godinu zaredom palile su se svijeće na adventskom vijencu na fontani na središnjem trgu. Uz paljenje adventskih svijeća, čitali su se meditativni tekstovi i pjevale adventske pjesme. Tradicionalni Božićni sajam u organizaciji Turističke zajednice i Grada Našica održava se ove godine ispred Doma kulture, a posjetitelji mogu uživati u božićnim ukrasima i prigodnim suvenirima te toplim vunenim predmetima. Valja spomenuti da je božićni koncert održao SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, a održat će ih tradicionalno i HKD Lisinski Našice i SKUU Franjo Strpač Markovac Našički. Posebno zanimljiv događaj bio je adventski koncert na terasi Dublin's puba u kojem su sudjelovali mješoviti pjevački zborovi iz Našica i Velimirovca. Dio prihoda od prodaje toplih napitaka, lepinja, fritula i kolača, kao i prošle godine, dodijeljen je Humanitarnoj udruzi Dar dobrote za socijalnu samoposlugu.

BARANJA: Stotine svjetlećih lanterni

I ove se godine TZ Baranje, uz pomoć Grada Belog Manastira, nekih općina i udruga, pobrinula za baranjsku (pred)božićnu čaroliju. U sklopu manifestacije Advent u Baranji, suorganizirali su četiri bajkovita događaja, svaki karakterističan na svoj način. Sve je počelo u Petlovcu, gdje su posjetitelje dočekale žive jaslice. Nastupili su FS Kraluši, KUD Seljačka sloga, Udruga mladeži za njegovanje običaja Mađara, Pučke pjevačice crkve svetog Lovre i SKOK klub. Advent na dvoru, pak, bio je naziv darđanskog dijela Adventa u Baranji, održanog u dvorištu dvorca Esterhazy. Čitanje priča, crtanje novogodišnjih motiva, razmjena božićnih kolača i recepata, plesne koreografije uz božićne pjesme, nastup zborova OŠ Darda, druženje i slikanje s Djedom Božićnjakom, nastup Canasta benda (…) samo je dio darđanskog adventa, koji je završio puštanjem lanterni u jezero Đola. Treća adventska svijeća zapaljena je u Kneževim Vinogradima, gdje je također bio organiziran raznolik program, od nastupa najmlađih, preko KUD-ova, pa sve do tamburaša Veritas. Kulminiralo je posljednje adventske nedjelje na belomanastirskom središnjem trgu. Svatko od posjetitelja mogao je naći nešto za sebe, kako na brojnim štandovima, tako i na stageu, na kojem su se izmijenili osječki ansambl Akvarel, polaznici Umjetničke škole, župni zbor, djeca iz vrtića Cvrčak, HKUD Beli Manastir… Uz valcer Na lijepom plavom Dunavu nebo iznad grada obasjao je veliki vatromet, nakon kojega je u zrak pušteno nekoliko stotina svjetlećih lanterni s najljepšim božićnim željama.

VUKOVAR: 19 godina adventskih svečanosti

Vukovarci su ove godine doista mogli uživati u (pred)božićnoj čaroliji u svome gradu. Već i sam, prekrasno uređen centar grada, s velikim adventskim vijencem, odavao je blagdansko ozračje, no osjećaju ugode Vukovarcima su pridonijela i brojna zbivanja u njihovu gradu – kulturna, zabavna, humanitarna... Gradski muzej Vukovar prije 19 godina pokrenuo je Vukovarske adventske svečanosti. U te dane vukovarska je publika, kao i ove godine, uživala u prikazu tradicijskih običaja od adventa do Božića, gledala je kazališne predstave te uživala na tradicionalnom božićnom koncertu “Tiha noć” u crkvi sv. Filipa i Jakova, družila se s glumcima i književnicima. Priređen je i 5. Vukovarski festival igre i smijeha, a vukovarski Motomrazovi obilazili su mališane i osobe s posebnim potrebama diljem grada i darivali ih paketićima. Ponešto drukčiji Advet u Vukovaru za svoje je građane priredila TZ Vukovara pa se u Grand hotelu u središtu grada tjednima svakodnevno okupljaju djeca na igraonicama, radionicama, na kojima su učili peći medenjake, sijati pšenicu, izrađivati božićne čestitke, pjevati božićne pjesme... Dakako, i fotografirali su se s Djedom Božićnjakom! Radost je donijelo i šareno obilje Božićnog sajma gdje se našlo domaćih proizvoda, rukotvorina, kušalo se i družilo. Uoči blagdana, Vukovarci su priredili i žive jaslice, a atraktivan večernji doživljaj bilo je puštanje u nebo lampiona s dobrim željama... A valja spomenuti i ledenu bajku – 600 kvadrata klizališta u kojem će mali Vukovarci u središtu grada, besplatno, moći uživati još par mjeseci.

SLAVONSKI BROD: Live Cam Croatia

Advent na središnjem slavonskobrodskom trgu ove je godine pun događanja. Lijepo uređeni prostor s tridesetak izlagača i ponudom raznih božićnih ukrasa, rukotvorina, slatkiša, kuhanog vina i brze hrane, uz dobru glazbu, nudi za svakoga ponešto. Klizalište uz božićni sajam čini se također punim pogotkom. Svakodnevno se događaju neke zanimljive aktivnosti. Nakon dolaska sv. Nikole koji je darovima razveselio mališane, na korzu je darove dijelio i Djed Božićnjak, uz domaće glazbene snage. Tijekom vikenda predbožićni rock-koncert građanima su priredili brodski bendovi "Deja Vu" i "Divlji dječak", a nastupio je i Mario Bohm te Folklorni ansambl Broda. Na korzu su svečanoj predblagdanskoj prigodi pridonijeli i crkveni zborovi u sklopu Duhovnog programa “Raduj se cijeli svijete, Božji sin nam dolazi". Slavonski Brod je ove godine i dio turističkog projekta Live Cam Croatia. Na korzu je, naime, postavljena live stream kamera pa tako ljudi diljem svijeta mogu uz pomoć pametnih telefona ili računala uživo pratiti događanja na slavonskobrodskom Božićnom sajmu. Prikaz Slavonskog Broda uvršten je u kategoriju "Advent" gdje su uvršteni svi najljepši trgovi diljem Lijepe Naše.

VINKOVCI: Veliko božićno drvce i “Buba Bar”

Grad na Bosutu ove godine ima spektakularni Advent u Vinkovcima do sada. Najstariji grad u Europi lijepo je okićen, sve je puno boja, pa se dolaskom na središnji vinkovački trg osjeti dašak Beča u Vinkovcima. Veliko božićno drvce dar je Alena Uzonića koje su ukrasili učenici OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, a dodatno uljepšao Grad Vinkovci. Zahvaljujući Gradu i tvrtki Promo Cibalae, ove godine, osim Božićne bajke, na radost mnogih građana, na pješačkoj zoni Vinkovaca smjestila se Ledena čarolija. Klizalište koje je nakon puno godina ponovno u Vinkovcima gotovo je svaki dan puno. Ono što je svakako posebnost vinkovačkog adventa je sad već nadaleko poznati “Buba Bar” Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci koji je promotivno otvorio svoja vrata u okviru Adventa u Vinkovcima, a u njemu tople napitke uslužuju najljepši osmijesi Vinkovaca, osobe s Downom sindromom. Kao i proteklih godina, priređen je nesvakidašnji koncert s prozora vinkovačke Gimnazije. Za najmlađe su tu bili veliki piratski brod, nezaobilazni vlakić, kao i radionice Društva Naša djeca Vinkovci. TZ Vinkovaca ove godine organizirala je “Muziciranje u Adventu”, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci održala je niz božićnih radionica, Gradski muzej otvorio svoja vrata, dok se u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” održala premijera predstave “Princeza Nikolina i Djed Božićnjak”. Ove godine bio je i prvi “Umirovljenički advent”.

Prosinac u SLATINI

Vrijeme došašća ove je godine obilježeno prvi put na posebno svečan način. Svi programi uklopljeni su u tradicionalnu manifestaciju Prosinac u Slatini, ispunjenu veselim sadržajima i predblagdanskim raspoloženjem u ozračju obiteljskog zajedništva, darivanja i crkvenih svečanosti. Prigodno ukrašena gradska fontana na Trgu sv. Josipa, ali i drugi objekti u središtu grada, donijeli su ljepše okruženje adventa i Prosinca u Slatini. Na prvu nedjelju došašća župnik je slatinske Župe bl. Ivana Merza Nikola Jušić svijećom koja je bila upaljena u Jeruzalemu na Isusovu grobu simbolično upalio svijeće članova crkvenih zborova Župe bl. Ivana Merza i Župe sv. Josipa. Na svečanosti su bili i članovi slatinskog Izviđačkog odreda Lisice, koji su i ove godine donijeli Betlehemsko svjetlo u grad. U četiri adventske nedjelje nastupili su mališani Dječjeg kutka Veseli sat iz Slatine, Sladojevaca, Josipova i Nove Bukovice, čije je nastupe organiziralo Društvo Naša djeca Slatina, a zapažene nastupe imali su Zbor mladih SLAVIS, KUD Dika, Gradska glazba Slatina i Gradsko pjevačko društvo Zrinski. Gradonačelnik Ivan Roštaš poželio je da “svi u zajedništvu idemo ususret Božiću” i sa župnikom Jušićem upalio prvu stiliziranu adventsku svijeću na kružnom raskrižju u središtu grada. U obilježavanju adventskih nedjelja posebno su aktivni bili članovi Učeničke zadruge Slatina Srednje škole Marka Marulića i članovi Školske zadruge Zalatnuk OŠ Eugena Kumičića. U to predblagdansko vrijeme školarci i vrtićarci održali su prigodne programe za svoje roditelje i ostale sugrađane, a mališane su posjetili sv. Nikola i Djed Božićnjak, ali i Motomrazovi.

ŽUPANJA: Sjajna Opća opasnost

Brojnim događanjima, koncertima, predstavama, izložbama, priredbama i radionicama Županjci su obilježili advent i pripremili se za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Ove godine su u svome gradu prvi put imali i Božićni sajam. Na lijepo osmišljenom Trgu kralja Tomislava, uređenom dijelom u rustikalnom stilu, otvorena je Županjska zimska bajka koja će završiti dočekom Nove godine na otvorenom. Bajka je svojim bogatim i sadržajnim programom i originalnom ugostiteljskom ponudom privukla brojne posjetitelje. Atrakcija za mališane bio je Djed Božićnjak koji ih je dočekivao u svojoj kućici u Božićnoj šumi. A pravi blagdanski spektakl ponovno je priredila Opća opasnost. Županjski su rockeri već tradicionalno za kraj godine, kao zahvalu svom gradu i sugrađanima na podršci, Županji darovali šesti veliki Božićni rock-koncert. U Županji je, kažu dečki iz benda, srce veće i jače kuca. Specijalni gosti bili su Miroslav Škoro i Ivan Zak. Gradski KUD-ovi Tomislav i Kristal-Sladorana svojim su sugrađanima darivali tradicionalne godišnje koncerte i bogatim koreografijama proveli ih kroz Lijepu Našu, ali prikazali i pjesme i plesove iz Vojvodine i bosanske Posavine. Poznati županjski slikar Pero Avramović izložbom je obilježio 70 godina života i 50 godina slikanja. Advent u Županji imao je i humanitarni karakter. Udruga Humane zvijezde Hrvatske i Udruga osoba s invaliditetom Golubovi organizirale su humanitarnu božićnu sportsku priredbu “Zlatni olimpijci i humane zvijezde Hrvatske za Udrugu djece Golubovi”.

ORAHOVICA: Prvo paljenje svijeća

Grad Orahovica je naime donio niz novih sadržaja koji oduševljavaju građane svih dobi, a posebno djecu, a sve to bilo je prvi put sjedinjeno u manifestaciji “Advent u Orahovici”. Bilo je puno zanimljivih sadržaja u kojima je prednjačilo prvo povijesno paljenje adventskih svijeća u središtu grada, na kojemu su bili članovi KUD-a Orahovica, župnog i mladog župnog zbora te mnoštvo građana. U Orahovicu je ovog prosinca vraćeno klizalište koje je konstantno puno mališana, a posebna atrakcija je postavljena kuća Djeda Božićnjaka u kojoj je Djed svakodnevno slušao želje malih Orahovčana koji su se usput osladili mnoštvom slatkiša. Ono što je ponajviše razveselilo školarce je organizacija kreativnih radionica, a dječji svijet začinila je Zimska bajka Reda vitezova Ružice grada. U sklopu Adventa u Orahovici održano je Prvenstvo Djeda Božićnjaka u plivanju, humanitarni plivački miting na kojem su članovi Plivačkog kluba Orahovica skupljali igračke i druge dječje potrepštine za sugrađane iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. U Tržišno-opskrbnom centru otvoren je Božićni sajam, osnovna škola priredila je Božićni bal i tradicionalnu Božićnu priredbu, Udruga za naprednu tehnologiju INFOR organizirala je Božićni turnir u računalnim igrama, Puhački orkestar DVD-a Orahovica oduševio je tradicionalnim 23. Božićnim koncertom, a KUD Crkvari pripremio “Crkvaračko prelo”, a udruga PAUK i ovog je prosinca mladima priredila neizostavno “Božićno rokanje”, koncert urbane glazbe.

Grad Orahovica priprema “Badnjak u Orahovici” uz podjelu ribljeg paprikaša u središtu Orahovice, cafe-bar Blues organizira 29. Malonogometni turnir.

L. ANIČIĆ/ S.BUTIGAN/ S.FRIDL/ I.GETTO/ V.GRGURIĆ/ M.KOKAJ/ T.LEVAK/ M. LEŠIĆ OMEROVIĆ/ M.MUŠKIĆ/ G.PANIĆ/ M.RADOŠEVIĆ/ P.ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike