Regija
SIMPOZIJ O OVISNOSTIMA

Maršić: Ovisnik ima karcinom duše
Objavljeno 10. prosinca, 2016.

SLAVONSKI BROD - Četvrti simpozij o ovisnostima, koji u Slavonskom Brodu organizira županijski Zavod za javno zdravstvo, naglasak je stavio na nove ovisnosti, a više od 150 sudionika raznih struka još jedna je potvrda kako jedino multidisciplinarni pristup može dati odgovore na ovu pošast suvremenog društva.

- U Hrvatskoj više od 230 tisuća osoba ima problem s kockanjem, od toga je 50 tisuća patoloških ovisnika, a ako se tomu dodaju i ovisnici o drogama, alkoholu te internetu, vidi se pravi problem - kazao je ravnatelj ZZJZ-a Ante Cvitković.

Nema moderne ovisnosti

Unatoč tome što je zakonom regulirano postavljanje kladionica u blizini škola, nemali je broj, dodaje Cvitković, takvih mjesta pa djeca, umjesto za doručak, novac koji su dobili od roditelja nerijetko potroše na kocku. Sve krene sa zabavom ili odlukom “idem si nešto malo zaraditi”, no ubrzo preraste u ovisnost. I onda nastaje problem, o kojem je uvodno govorio Luka Maršić, dugogodišnji stručnjak iz zagrebačke Vinogradske bolnice i više od deset godina jedan od voditelja kluba liječenih ovisnika o kockanju.

- Ovisnik je gubitnik koji traži sreću izvan sebe, a ovisnolog je stručnjak koji mu tu sreću propisuje. No rezultati su mali - ističe stručnjak, uvjeren kako je ovisnost “kopija života s negativnim predznakom”.

- Uz alkohol, drogu, cigarete, problem igre kod djece, mladeži i odraslih postaje sve veći. Patološko kockanje postaje zdravstveno-javni problem prve vrste. Ne može se govoriti o modernim ovisnostima jer ovisnost je ovisnost, a samo je sredstvo različito - rekao je Maršić.

Nevidljivi narkomani

Govorio je o mentalnim procesima kao patologijama i igrama kroz manipulaciju u društvu te odnosu igre i sreće.

- To je zarazno-emotivna bolest duše. Ovisnik ima 'karcinom duše' i ne živi dostojanstveno - naglasio je. Ovisnik gubi unutrašnju slobodu, pojašnjava, i postaje patološki egocentrik. No odvikavanje se svodi prvo na oporavak, a tek onda na liječenje, što je suprotno uobičajenoj bolesti, i zato Maršić ovisnost vidi kao stanje, a bolest posljedicu takvog stanja. U realnom životu ovisnik ne prihvaća neizvjesnost, a u ovisničkom živi za njega, poučava stručnjak. Blizina kladionica pak, smatra Maršić, više ne utječe toliko na njegovu odluku jer se igra preselila u mobitele, na internet i što je najgore - u glave.

Maršić naglašava kako je proces pomoći ovisnicima vrlo dugačak i neizvjestan:

- To je kompleksna radnja između slučajnosti, našeg rada, osobnosti i truda obitelji, pa i zajednice kako će ga prihvatiti, jer on je nevidljivi narkoman.

Da je ovisnost općeraširen problem potvrđuju i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

- Suočavamo se s problemom kako otkriti nove vrste droga, odnosno kako prilagoditi tretmane kako novim generacijama ovisnika tako i novim drogama. Pokrenuli smo savjetovanje s osobama koje imaju problema s kockom, s online klađenjem i kroz coll centar pokušavamo urgentno dati smjernice što poduzeti kada je riječ o toj vrsti sociopatoloških pojava - kazao je Šahim Kahrimanović, dr. sociloških znanosti iz Sarajeva. Pojašnjava kako je prvi korak da osoba dobrovoljno dođe na savjetovanje, a potom je treba zadržati što duže nudeći druge modele prosocijalnog ponašanja i životnih stilova.

Marija RADOŠEVIĆ
Toni Milun: Biti na dobitku matematički je nemoguće

O matematičkim modelima kockanja govorio je Toni Milun, poznati matematičar s Visokog učilišta Algebra. “Koliko god novca stavljali i ulagali, uvijek smo na gubitku, a to se vrlo jednostavno matematički pokaže”, ustvrdio je Milun. “Kad ih pitam nakon nekoliko godina klađenja jesu li na gubitku, tu negdje ili na dobitku, svi odgovore 'tu negdje' ili 'malo na dobitku', što je matematički nemoguće i ja im dokažem kako imaju krivu percepciju”, pojašnjava Milun. No ovisnicima o kocki to nije dovoljno i zato trebaju pomoć psihologa, sociologa, obitelji... Milun poručuje ovisnicima: “Zaljubite se u neku pametniju zabavu - matematiku, sport, glazbu, planinarenje...”

Luka Maršić

mr. sc., antropolg

Ovisnost je stanje, a bolest posljedica. Odvikavanje se svodi prvo na oporavak, a potom na liječenje

Najčitanije iz rubrike