Magazin
KRATKO I JASNO: SLOBODAN VUKIČEVIĆ

Raspisani natječaj pomoći će pri zapošljavanju i ostanku mladih u Hrvatskoj
Objavljeno 3. prosinca, 2016.

Nakon jednogodišnje odgode financiranja znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić raspisao je natječaj za dostavu projektnih prijedloga "Vrhunska istraživanja znanstvenih centara" koji će se financirati sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 380 milijuna kuna.

- Vodeći hrvatski znanstvenici jako su sretni što je konačno otvoren taj natječaj, najviše zahvaljujući ministrima Pavi Barišiću i Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru Predragu Šustaru i državnome tajniku Hrvoju Šlezaku, koji su uklonili administrativnu blokadu od gotovo više od dvije godine, zbog različitih objašnjivih i neobjašnjivih razloga - istaknuo je akademik Slobodan Vukičević, voditelj ZCI-ja na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Vukičević također je naglasio:

- ZCI će sada konačno moći pokrenuti najznačajnije hrvatske projekte i omogućiti revitaliziranje rada u najznačajnijim hrvatskim znanstvenim institucijama što može bitno pridonijeti ostanku mladih i zapošljavanju u Hrvatskoj. Taj se pomak dogodio jer spomenuti ministri i dužnosnici nisu imali vlastiti interes ni potrebu favoriziranja nekih skupina znanstvenika i svojih kolega u Hrvatskoj - smatra Vukičević.

Vlasta Bonačić-Koutecky, profesor emeritus uglednoga Humboldtova sveučilišta u Berlinu i voditeljica ZCI-ja u Splitu, također smatra da je sastanak s ministrom Barišićem bio ključan i omogućio je rad vrhunskim hrvatskim znanstvenicima:

- Predstavnici ZCI-ja imali su vrlo konstruktivan sastanak s ministrom Barišićem na kojemu se on ispričao jer je MZO odugovlačio raspisivanje natječaja, iako osobno nije za to odgovoran. Podsjetio je da su za hrvatsku znanost i gospodarstvo odabrani centri izvrsnosti od ključne važnosti te da im je nužno odgovarajuće financiranje kako bi ostvarili znanstvene ciljeve - ocijenila je Bonačić-Koutecky.

Znanstvenici su ocijenili da je to bio najkvalitetniji dosadašnji sastanak ministra nadležnog za znanost s predstavnicima centara izvrsnosti u posljednje dvije godine:

- Očekujemo da će novac namijenjen centrima omogućiti unaprjeđenje kvalitete hrvatske znanosti i njezin ozbiljniji doprinos razvoju gospodarstva - opći je zaključak.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike