Novosti
OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK PRELAZI 80 GODINA

Europljani žive duže, ali ne i zdravije
Objavljeno 23. studenog, 2016.

Očekivani životni vijek u većini država Europske unije prelazi 80 godina, pokazalo je zajedničko izvješće Europske komisije i OECD-a o zdravlju u Europi “Health at a Glance: Europe 2016”, objavljeno u srijedu. Međutim, pokazali su rezultati tog istraživanja, tako rekordno visok očekivani životni vijek ne znači uvijek i zdrave godine života. Oko 50 milijuna stanovnika Europske unije boluje od kroničnih bolesti, od kojih svake godine umre više od pola milijuna radno sposobnih osoba, što gospodarstva EU-a godišnje stoji oko 115 milijardi eura.

Socijalna pomoć povezana sa zdravstvenim pitanjima (krvožilne bolesti, respiratorni problemi, dijabetes, psihološki problemi) velik je teret - godišnje se 1,7 posto BDP-a EU-a izdvaja zbog nesposobnosti za rad ili bolovanja. To je više nego što iznose naknade za nezaposlene.

Starenje stanovništva i sve više stope kroničnih bolesti u kombinaciji s opterećenim državnim proračunima uvjetuju promjene u zdravstvenoj skrbi, objavila je Europska komisija, poput racionalizacije potrošnje lijekova. Proračunska izdvajanja za zdravstvo u EU-u prošle su godine iznosila 9,9 posto BDP-a, u usporedbi s 8,7 posto prije deset godina. D.Pav.

Možda ste propustili...

USKLAĐIVANJE PRIVATNOG I POSLOVNOG ŽIVOTA

Zbog obiteljskih obveza 27 % žena propušta napredovati

PRESTIŽNI MAGAZIN PORTER

Lošinj - idealan za miran odmor

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno

Najčitanije iz rubrike