Autoglas
FRANCUSKI RUMUNJ

Osvježeni modeli probuđene Dacie
Objavljeno 25. listopada, 2016.
Osvježen je izgled vanjskog i unutrašnjeg dijela četiriju modela: Logan, Logan MCV, Sandero i Sandero Stepway

Dacia je osvježila izgled vanjskog i unutrašnjeg dijela svojih četiriju glavnih modela: Logan, Logan MCV, Sandero i Sandero Stepway. Modeli imaju novi svjetlosni potpis sprijeda i straga, koji im daje još dinamičniji i suvremeniji izgled. Riječ je o promjeni dizajna prednjih i stražnjih svjetala, a prednja su LED dnevna svjetla u obliku četiriju pravokutnika. Stražnji svjetlosni potpis čine četiri osvijetljena kvadrata.

Novi Logan, Logan MCV i Sandero krase moderniji dizajn prednjeg odbojnika i kromirane umetci maske usisnika zraka. Istovremeno je izmijenjen dizajn prednjeg i stražnjeg odbojnika kako bi se naglasio njihov mišićav izgled. Ta poboljšanja dizajna ostavljaju posebno snažan dojam na novom Sanderu Stepway. Dizajn prednjeg dijela tog modela nadahnut je dizajnom Dustera. Prednja maska elegantno spaja crne tonove branika s kromiranim detaljima što pridonosi još dinamičnijem izgledu prednjeg kraja vozila.

Unaprijeđena je i unutrašnjost novih modela koju sad krase elegantniji i suvremeniji mat kromirani ukrasi okvira ventilacijskih otvora, umetci armaturne ploče i središnje konzole. Truba se na novome četverokrakome upravljaču nalazi u sredini. Unutrašnje ručice vrata na novom Sanderu Stepway sada su kromirane. Na svim su modelima dostupne nove presvlake osvježenih tekstura i uzoraka koje pridonose većoj udobnosti. Presvlake novog Sandera Stepway odlikuju se 3D tkanjem koje pruža veći dojam dubine, koji dodatno naglašavaju šavovi.

Unutrašnjost je prostrana kao i uvijek, ali je sada još praktičnija zahvaljujući brojnim pretincima za odlaganje, uključujući prostor za mobilni telefon sprijeda i pretinac u središnjoj konzoli za odlaganje sitnica. Novi dizajn središnje konzole omogućio je ugradnju držača za boce straga. Novost je i 12-voltna utičnica koja putnicima na stražnjoj klupi omogućuje punjenje mobilnih uređaja.

Od predstavljanja je dostupno sedam različitih motora, uključujući novi SCe 75 koji ispunjava normu Euro 6. Taj trocilindarski motor obujma 1,0 litara i snage 75 KS plod je Renaultove stručnosti u proizvodnji motora. Rezultat su emisije CO2 i potrošnja smanjeni za gotovo 10 %. Dacia nudi bogat izbor kombinacija motora i mjenjača. Benzinski: SCe 75/TCe 90 s funkcijom Stop&Start (S&S)/TCe90 S&S LPG/TCe 90 S&S spojeni s automatiziranim ručnim mjenjačem Easy-R. Dizelski: dCi 75 S&S/dCi 90 S&S s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem Easy-R.

Milan BUGARIĆ
Rekordna prodaja

Od ponovnog pokretanja 2004., Dacia je u Europi i sredozemnoj regiji prodala više od četiri milijuna vozila. Krajem kolovoza 2016. Dacia je ostvarila novi prodajni rekord prodavši više od 391.000 automobila, što je rast od 7,3 %. Udjel na europskom tržištu porastao je za 0,1 postotni bod (2,5 %), na euroazijskom tržištu za 0,1 postotni bod (7,9 %) te za 1,7 postotnih bodova u zemljama Magreba (17,8 %).

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku