Regija
OPĆINA FINANCIRALA KUPNJU STROJA UNIMAT

Prva mala škola tehničkih aktivnosti
Objavljeno 23. listopada, 2016.

ĐURĐENOVAC

Projekt Škola tehničkih aktivnosti Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture grada Našica uspješno je prvi put održan u OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu, zahvaljujući Općini Đurđenovac koja je financirala nabavu školskog stroja za obradu drva te omogućila organizaciju i provedbu tog popularnog projekta. Svečanosti otvaranja 1. male škole tehničkih aktivnosti, uz učenike i voditelje modelarske radionice, nazočili su Martina Pavlić, ravnateljica škole, Ante Maras, voditelj projekta, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i predsjednica Općinskog vijeća Ana Magaš koja je bila inicijatorica nabave stroja Unimat za mlade tehničare u vrijednosti 2500 kuna.

- Činjenica da su naši učenici prošle godine na državnom natjecanju osvojili peto mjesto potaknula me da načelniku predložim da iz sredstava predviđenih u proračunu za školstvo izdvojimo iznos i kupimo stroj s ostalom pratećom opremom. Vjerujem da će Općina i dalje moći izdvajati donacije za školstvo – naglasila je Ana Magaš.

No, đurđenovački osnovnoškolci nisu bili uspješni samo na državnom natjecanju u području modelarstva i maketarstva već su u županijskoj ligi osvojili drugo mjesto. Ravnateljica Martina Pavlić kazala je da škola baš i nije opremljena za tehničke aktivnosti te da će novonabavljeni stroj svakako pridonijeti popularizaciji tehničke kulture među učenicima.

U 1. školi tehničkih aktivnosti organizirana je radionica modelarstva u kojoj je sudjelovalo 40 učenika od 5. do 8. razreda pred kojima je bio zadatak da s pomoću Unimata izrade mala drvena kolica, vodeći računa o preciznosti i urednosti izrade te spajanju dijelova, pravilnoj uporabi stroja i alata, kao i organizaciji radnog mjesta.

- Interes je bio iznimno velik. Prijavilo se 60 učenika, a kapacitet je 40. Više učenika nije moglo sudjelovati jer nemamo strojeva, a županijski ZTK nema novčane resurse da ih kupi, pa smo morali zatvoriti prijave nakon tri dana. To je bila prva faza pripreme i iskorak da i ovu školu uključimo u modelarsku ligu sljedeće godine, a prije toga će biti prvo kolo školskog natjecanja – objasnio nam je Ante Maras te pohvalio đurđenovačke mlade tehničare.

Lou Ćupurdija i Nina Koljđeraj, učenice 7.b razreda, još su prošle godine sudjelovale u školi tehničkih aktivnosti u Našicama.

- Bilo nam je jako zanimljivo pa smo se odlučile prijaviti i u našoj školi. Zadatak nam se u početku činio kompliciran, a na kraju je ipak bilo lagano. Zadovoljne smo – rekle su mlade tehničarke. S. Fridl

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike