Regija
ORIGINALAN OBRT VINKOVČANINA

Jedini u Hrvatskoj pravi razglednice u 3D tehnici
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Krunoslav Soldić iz Vinkovaca, inače po struci stolar, za sada je jedini u Hrvatskoj izrađuje razglednice u 3D tehnici. Sve je počelo sasvim slučajno, kad je od prijatelja iz Vijetnama dobio razglednicu u kojoj je bila trodimenzionalna umanjena pariška katedrala Notre-Dame.

- On mi je to poslao s namjerom, jer zna kakav sam, da uvijek nešto radim, a kako sam se razbolio, nisam mogao obavljati posao koji sam do tada radio pa mi je predložio da to počnem izrađivati. Umanjena katedrala izrađena je u tradicionalnoj origami tehnici, a kada otvorite razglednicu, otvara se i katedrala u 3D tehnici. Nema nikakvog lijepljenja osim što je "temeljni" dio ljepilom pričvršćen za stranicu razglednice i svi elementi su uklopljeni jedan u drugi. Gledao sam malo po internetu kako bih to mogao započeti i nakon nekog vremena odlučio sam probati - ispričao je Soldić. Sve je počelo s jedrenjacima, nastavilo se s izradom vukovarskog vodotornja, a u međuvremenu je počeo i s izradom razglednica s motivom šokačkih kola.

- Kako su pokrenute akcije za obnovu vodotornja u Vukovaru, i sam sam odlučio napraviti taj vodotoranj u 3D tehnici. Za jednu razglednicu treba oko 40 minuta rada, međutim, mora biti mirna ruka i moram biti strpljiv do samog kraja, jer mala greška može upropastiti cijeli vaš trud. Svaka razglednica zahtijeva svoju obradu, gdje recimo za šokačka kola morate zalijepiti konjsku glavu koja je druge boje, a kod vodotornja morate osmisliti koja ćete uzeti pera u kojoj boji. Supruga mi je velika podrška, te prijatelji Miro, Damir, Tomo i Stipa - istaknuo je Soldić. U Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu prijavio je 3D razglednice kao svoj patent za Hrvatsku i dobio odobrenje da ih može izrađivati.

- Morao sam to napraviti, jer su se pojavili plagijati. Sve sam zaštitio da bude legalno te sam otvorio domaću radinost kako bih to mogao distribuirati - rekao je Soldić.

Promocija ove 3D razglednice bit će od 18. do 20. studenoga u Vukovaru u Dane sjećanja. Soldić zahvaljuje Gradu Vukovaru koji mu je izišao ususret, odnosno odboru za obilježavanje Dana sjećanja, jer su mu dali izložbeni prostor za promociju 3D razglednica.

- Dio sredstva od prodaje tijekom tri dana promocije uplatiti ću na račun za obnovu vodotornja - rekao je Soldić.

Mario KOKAJ
RAZGLEDNICE ZA SVE PRIGODE

Razglednica vodotornja u Vukovaru u sebi sadrži tekst o povijesti tog vodotornja, a razglednice s motivom šokačkih kola i jedrenjaka su prazne pa se mogu koristiti kao pozivnice za svatove, društvena događanja, i kao čestitke. Nakon promocije u Vukovaru, svi zainteresirani za ove lijepe razglednice u 3D tehnici mogu se javiti Krunoslavu Soldiću, na adresi Josipa Runjanina 8, u Vinkovcima.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike