Kultura
22. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Vinkovački školarci u
spomen na velikog
Vanju Radauša
Objavljeno 22. listopada, 2016.

VINKOVCI

U sklopu 22. Dana Josipa i Ivana Kozarca u prepunoj kavani Aurelia u Vinkovcima održana je pjesnička večer “Rekvijem za Vanju Radauša” u organizaciji Građanskog društva Moji Vinkovci.

- Imali smo lijepu večer posvećenu vinkovačkom kiparu, književniku i kulturnom djelatniku Vanji Radašu. U predstavljanju njegovih književnih ostvarenja sudjelovali su učenici Srednje strukovne škole te Gimnazije M. A. Reljkovića, prof. Ivana Petričević govorila je o njegovu životu, a o likovnom i kiparskom radu Ivica Belamarić, povjesničar umjetnosti - rekla je prof. Višnja Sorčik. Moderatorica pjesničke večeri bila je prof. Mateja Maričić.

Vanja Radauš rođen je u Vinkovcima 1906. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu i gimnaziju, a studirao jekiparstvo u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je od 1945. do 1969. bio i profesor. Od 1947. član je HAZU, a od 1950. vodio je majstorsku radionicu za studente postdiplomce. Na nagovor skladateljice Ivane Lang izradio je kip Vatroslava Lisinskoga, koji se i danas nalazi u zagrebačkoj glazbenoj školi koja nosi njegovo ime. Godine 1975. počinio je samoubojstvo.

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci izradili su Radaušev portret, koji je bio izložen u kavani, a postavili su i izložbu “Slavonska šuma” u izložbenom prostoru Građanskog društva Moji Vinkovci. M. Kokaj

Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

Najčitanije iz rubrike