Novosti
SALMONELOZA

Rizik postoji, no sigurnost hrane je dobra
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Tragedija obitelji Vidović iz Bregane, koja se zarazila salmonelom te je zbog toga ili ipak nekog drugog razloga preminuo petogodišnji dječak, povod je za preispitivanje funkcionira li sustav koji se brine o sigurnosti hrane.

Posumnjalo se kako se obitelj zarazila salmonelom konzumirajući jaja kupljena u Kauflandu. Prema podacima koje je objavio Jutarnji list o toj tragediji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je kako je uzorkovana hrana iz hladnjaka obitelji Vidović kontaminirana te je salmonela pronađena u jajima i u još nekoj gotovoj hrani. Međutim, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja priopćila je u ponedjeljak kako izvješće HZJZ-a pokazuje da bakterija salmonele nije dokazana u uzorcima jaja koja su uzeta iz trgovačkog lanca u kojem su kupljena. Riječ je naravno o uzorcima koji su uzeti na ispitivanje, tako da postoji mogućnost i da neko jaje može biti zaraženo salmonelom. Tijelo dječaka upućeno je na obdukciju i tek će za nekoliko tjedana biti utvrđeno što je točan uzrok smrti.

Kaufland je ipak odmah samoinicijativno zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost povukao sporna jaja iz svojih trgovina. U HZJZ-u su izrazili sumnju kako jaja koja su članovi te obitelji konzumirali nisu bila dovoljno termički obrađena.

Ostali članovi obitelji smješteni su u bolnicu, a liječnik iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu kazao je kako je kod svih četvero dokazana zaraza salmonelom iz stolice, ali ne iz krvi i tkiva, što ukazuje da nitko od njih nije dobio ozbiljniji oblik bolesti.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković za naš list kaže kako žurni sustav za uzbunjivanje za hranu i za hranu za životinje funkcionira i sigurnost hrane je u Hrvatskoj na visokoj razini.

- Kod hrane, normalno, rizik uvijek postoji. U Ministarstvu poljoprivrede imamo nacionalnu kontakt-točku koja zaprima obavijesti od kontakt-točaka - Veterinarske inspekcije, Sanitarne inspekcije, Hrvatske agencije za hranu ili četvrte strane koja ima obavijest o sumnjivom slučaju koji mi nazivamo incidentom. U ovom konkretnom slučaju koji se dogodio u Bregani vidjelo se kako sustav funkcionira po tome što su sve institucije odmah reagirale, pokrenuta su uzorkovanja, mikrobiološke analize... Pretpostavljam da je postupak pokrenula bolnica. Salmonela ima više različitih serotipova i potrebno je određeno vrijeme da se vidi što će pokazati ove analize. Službenih informacija nemamo, jer nitko još nije identificirao podrijetlo uzročnika salmoneloze. Za jaja u trgovini utvrđeno je da nisu zaražena salmonelom. Je li došlo do križne kontaminacije s neke druge hrane? Je li uzrok u pripremi hrane u nesretnoj obitelji, pri čemu hrana nije dovoljno termički obrađena? To su sve otvorena pitanja koja će moći pokazati istraga i ove analize - kazala nam je Gross-Bošković.

Hrvatska agencija za hranu obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje.

Igor MIKULIĆ
Već zbog sumnje proizvod se povlači iz trgovina

Ravnateljica HAH-a kaže kako u Hrvatskoj postoje službene kontrole na tržištu i monitoring hrane. Kada je u pitanja hrana animalnog podrijetla, kontrola i monitoring je u nedležnosti Veterinarske inspekcije koja je pri Ministarstvu poljoprivrede.

- U slučaju da se utvrdi incident, odmah se šalje obavijest preko žurnog sustava za uzbunjivanje i proizvod se povlači iz prodaje. Imali smo mnogo takvih slučajeva. Čak inspekcija i preventivno povuče s tržišta proizvode za koje postoji sumnja da će izazvati štetnost kod potrošača - ističe Gross-Bošković.

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament