Novosti
BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je, u pratnji kandidata i partnera, DIP-u predao koalicijsku listu za izbore za Europski parlament.

"Uvjereni smo da će ovo biti pobjednička lista na izborima za Europski parlament zato što na ovoj listi imamo definitivno najbolje ljude koje Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi da zastupaju interese hrvatskih građana u Europskom parlamentu", rekao je čelnik SDP-a. Neki od tih ljudi su, dodao je Grbin, u dosadašnjem sazivu pokazali i bez lažne skromnosti dokazali kako se za hrvatske interese može boriti a da ne izlaziš iz nekih okvira i da svoj politički rad i djelovanje ne svodiš na vikanje, lupanje po stolu ili nešto slično. Poručio je da su kandidati s njihove liste jamac da će Hrvatska i dalje imati jaku zastupljenost u Europskom parlamentu.

Prva na listi, potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan, kazala je da će na izborima građani imati priliku birati između onih koji su se već dokazali u Europskom parlamentu, Saboru i u lokalnim sredinama te usporediti ono što su radili i što nude s onima koji prije izbora govore jedno, a nakon izbora kažu "pa znate, to je bila kampanja". Najavila je da će se u EP-u nastaviti boriti za pomoć gospodarstvu, otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje svih problema hrvatskih građana. "Građani EU-a još uvijek plaćaju krizu koja je već prošla. Idući mandat bit će posvećen izjednačavaju nejednakosti. Moramo raditi na tome da oni koji imaju najviše i mogu dati od sebe daju onima koji nemaju. Namjera nam je ponašati se kao legalni Robin Hood, dakle, uzimati od bogatih, davati siromašnima, ali ne tako da zaskočiš ljude u šumi, nego zakonskim rješenjima koja će to omogućiti", poručila je Borzan. Naglasila je da će dovoljno novca biti za otvaranje novih radnih mjesta i za najsiromašnije kad se ostvari preraspodjela sredstava te da će kriza prije ili poslije opet biti aktualna, pa takve situacije moramo dočekati spremniji nego sada.

Grbin nije htio licitirati s brojem mandata koje očekuju. Komentirao je i nagađanja da će HDZ-ovu europsku listu predvoditi Andrej Plenković kazavši da onaj tko je do jučer tvrdio da ga zanima samo Hrvatska i ništa drugo danas razmišlja o bijegu, a on, ističe, o bijegu ne razmišlja. Koalicijsku listu čine stranke članice koalicije Rijeke pravde (SDP, HSS, SSIP, GLAS i Centar), predvodi je Borzan, a na posljednjem je, 12., mjestu Tonino Picula. Uz njih na listi su i dosadašnji SDP-ovi europarlamentarci Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Joško Klisović, Ranko Ostojić i Dalija Orešković (SSIP) te nezavisni Bojan Glavašević.

Listu je u ponedjeljak predala i stranka Zelena alternativa – održivi razvoj Hrvatske, predvođena Zorislavom Antunom Petrovićem. H
IDS: OKUPILI SMO CENTRISTIČKI BLOK
IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je Hini da su okupili blok centrističkih stranaka, uz potporu nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na europskim izborima. Kaže da su uspjeli okupiti grupaciju oporbenih i dosad vladajućih stranka, pa će tako na listi uz nositelja, dosadašnjeg eurozastupnika IDS-a Valtera Flege, biti predstavnici Nezavisne platforme Sjever međimurskog župana Matije Posavca, HSLS-a, HNS-a, Reformista, SDSS-a, socijaldemokrat Domagoj Hajduković, bivši SDP-ovac Rajko Ostojić te IDS-ovi koalicijski partneri PGS, Unija Kvarnera i Istarska stranka umirovljenika. Listu će, dodaje Flego, podržati neke druge manjinske stranke, poput bošnjačke i talijanske, te šibensko-kninski župan Marko Jelić. "Ideja je ponuditi modernu, otvorenu, liberalnu i regionalnu snagu Hrvatskoj i Europi. Počeli smo okupljati stranke i pojedince na idejama otvorenosti, građanske Europe i liberalizma koji prihvaćaju takve vrijednosti i takva načela", kazao je Valter Flego.

Možda ste propustili...