Regija
OSMA VOĆINSKA KESTENIJADA

200 kilograma kestena je ispečeno, a 20 završilo u torti
Objavljeno 17. listopada, 2016.

VOĆIN

U živopisnom Voćinu, okruženom pošumljenim papučkim brežuljcima, održana je 8. voćinska kestenijada, kulturna i gastronomska manifestacija posvećena ukusnim plodovima okolnih šuma i folklornoj baštini voćinskoga kraja.

Nakon svečane svete mise, koju je u župnoj crkvi Pohoda BDM služio župnik Mladen Štivin, mještanima Voćina i njihovim gostima u veselom i šarenom mimohodu predstavili su se učenici Osnovne škole Voćin te članovi domaćega i gostujućih kulturno-umjetničkih društava. U programu voćinske smotre, koju je u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma otvorio saborski zastupnik Josip Đakić, nastupili su HSPD Sljeme iz zagrebačkih Šestina, KUD “Stjepan Šajnović” iz Osekova, KUD Jasen iz Šaptinovaca, KUD Čačinci, KUD Ćeralije, ŽTS Hrvatice iz Požege i KUU Voćin.

Nakon završetka programa priređena je degustacija tradicionalne voćinske torte od kestena, koja je tijekom godina postala zaštitni znak manifestacije. Od tajnice KUU-a Voćin Gordane Peić, koja se brine o cjelokupnoj organizaciji, doznali smo da članovi udruge sami prikupe oko 50 kilograma kestena, od kojih dobiju oko 20 kilograma čistog ploda spremnog za tortu. Sve ostalo potrebno za ukusnu slasticu već nekoliko godina donira slastičarka Sandra Jadek iz Slatine, čijem obrtu je (zbog obveze pridržavanja propisa o sanitarnim uvjetima) povjerena izrada velike torte.

– Zahvaljujući toj donaciji, “Sandrini kolači” po našem originalnom receptu izrade nam tortu, koja je od prvobitnih 180 centimetara narasla do sadašnjih 220. Ali naša torta nije tek slaganje rolada u duljinu, nego je prava torta, propisne visine i široka 30 centimetara. Na gotovu tortu mi samo stavimo ukrase - kaže Gordana.

U nedjelju je ispečeno oko 200 kilograma kestena, a vrhunac je bila spomenuta torta, kojom su se počastili svi sudionici i posjetitelji manifestacije. Voćinski gosti dobili su i prigodne poklone, košarice koje je ispleo mještanin Ivan Peić i u kojima je bilo kestena, ukusnog meda i bočica (kažu, još ukusnije) medovače. A nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno uz Suhopoljske tamburaše.

Pod pokroviteljstvom Općine Voćin, manifestaciju je organizirala Kulturno-umjetnička udruga Voćin. P. Žarković

KRUH, KOLAČI I MED

Voćinskom kestenijadom obilježeni su i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pa su na Trgu Gospe Voćinske bile izložene i mnoge vrste kruha, peciva i kolača koje su pripremile mame učenika voćinske škole, a pčelinje proizvode iz Parka prirode Papuk izložili su Pčelarska udruga Papuk i Tomičić d.o.o. iz Voćina.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike