Osijek
UZ PRIJENOS UPRAVLJANJA

Panturist nije obvezan
sagraditi hotel uz kolodvor
Objavljeno 17. listopada, 2016.
Jedno je preuzeti upravljanje autobusnim kolodvorom, a drugo je natovariti si na vrat višemilijunsku investiciju

Već smo pisali o tome kako Osijek-Koteks prepušta upravljanje autobusnim kolodvorom Panturistu i da je ovdje riječ o takozvanom javno-privatnom partnerstvu s Gradom Osijekom.

Podsjetimo kako je prema ovom modelu (prvom u Osijeku) Grad Osijek dao pravo građenja novoga autobusnog kolodvora, odnosno osigurano je zemljište na kojemu je Osijek-Koteks kao privatni partner svoja sredstva uložio u gradnju novog kolodvora i tako stekao pravo upravljanja na rok od 30 godina, odnosno do 2038. godine.

Za nedavnog susreta s Upravom Osijek-Koteksa potvrđeno nam je kako su razgovoru oko “prijenosa prava” u tijeku, te da će vrlo brzo biti sve završeno. Posljednja je sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka otkrila detalj koji je, ipak, izazvao pomutnju. Naime, u originalnom ugovoru koji su Grad Osijek i Osijek-Koteks potpisali u svibnju 2007. godine jedna od stavki je bila kako je privatni partner preuzeo na sebe obvezu uz autobusni kolodvor sagraditi i - hotel. Ta stavka nije dobro sjela Panturistu, pa kako ne bi kupili “mačka u vreći”, zatražili su dodatno pravno tumačenje postojanja, odnosno nepostojanja ugovorne obveze gradnje hotela. Jer, jedno je preuzeti upravljanje autobusnim kolodvorom, što za Panturist jest osnovna djelatnost, a drugo je natovariti si na vrat obvezu realizacije višemilijunski investicije. S druge strane, kako stoji u dokumentima s Gradskog vijeća, i Osijek-Koteksu je od iznimne važnosti da Panturist preuzme kolodvor. U suprotnom ne isključuju stečaj kako posljedicu i prestanak radnog odnosa za 500 radnika toga društva. A to si, naravno, u ovom gospodarskom trenutku ne smije priuštiti ni gradska uprava. Stoga su i Osijek-Koteks i Grad Osijek također zatražili neovisna pravna mišljenja. I svi su troje, od različitih pravnih konzultanata, dobili identičan odgovor - iz odredbi ugovora ne proizilazi obveza Osijek-Koteksa, pa tako ni Panturista, sagraditi hotel.

Mišljenje je to koje zadovoljava sve tri strane. A hotel ionako može pričekati neka bolja vremena. D. Kuštro

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike