Regija
GRAD OTVOREN DUNAVU

Pet kilometara šetnice od Luke do Vučedola
Objavljeno 11. listopada, 2016.

VUKOVAR - Građani Vukovara doživjet će stoljetni san da grad postane maksimalno otvoren Dunavu – tim je riječima vukovarski gradonačelnik Ivan Penava opisao kapitalni projekt, vrijedan oko 200 milijuna kuna, čija realizacija kreće u 2017. godini, dok se završetak kompletnog projekta očekuje najranije u roku od 5 godina. Riječ je, naime, o projektu uređenja obaloutvrde s izgradnjom šetnice i svih popratnih sadržaja od ušća Vuke u Dunav do lokaliteta Vučedol.

Vukovarci će time zapravo dobiti ukupno pet kilometara dugu šetnicu uz moćni Dunav jer, do kraja ove godine, bit će posve uređena šetnica koja se gradi od vukovarske Luke do ušća Vuke u Dunav, duž dva kilometra, što je koštalo 16 milijuna kuna. Buduća, nova šetnica, čija gradnja kreće nagodinu, bit će dužine tri kilometra i širine šest metara, od čega će četiri metra činiti pješačka, a dva metra biciklistička staza. Na samoj šetnici prometovat će i turistički vlakić koji će povezivati središte grada s budućim Arheološkim parkom Vučedol. Također, šetnica će se kompletno urediti hortikulturalnim sadržajima, vidikovcima duž obale Dunava, koševima za otpatke, klupama, uličnom rasvjetom, a u planu je i gradnja ugostiteljskog objekta na lukobranu koji je predviđen na lokaciji kod tzv. stare klaonice.

– Uz uređenje obaloutvrde na spomenutoj relaciji, Vukovar će dobiti novu marinu kapaciteta 900 vezova, s planom izgradnje benzinske postaje za marinu koja Vukovaru doista nedostaje. U planu je i dobivanje novih 10 hektara zemljišta nasipavanjem zemlje u Dunav radi sprečavanja nastajanja mrtvog toka tijekom niskih vodostaja Dunava koji ugrožava sigurnost riječne plovidbe – opisao je Penava, nakon što je sredinom rujna u Osijeku s Hrvatskim vodama potpisan ugovor vezan uz taj projekt.

Prema riječima pročelnika gradskog Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Gorana Martinovića, radove koji će se izvoditi na desnoj obali rijeke Dunav od 1333. do 1328. riječnog kilometra financiraju Hrvatske vode, a Grad Vukovar preuzeo je obvezu iz vlastitog proračuna snositi troškove opremanja šetnice. Kako je dodao, projektna dokumentacija i izvedbni projekt su gotovi, a do kraja godine očekuje se i građevinska dozvola. Zanimljv je i podatak da će buduća petkilometarska šetnica uz Dunav biti poprečnim putovima povezana s glavnom prometnicom, Vukovar – Ilok, čime će više gradskih četvrti dobiti poveznicu do rijeke. Spominju se i privezi za sidrenje kruzera.

U gradskoj upravi Vukovara vjeruju kako će navedeni projekt, kada bude realiziran, znatno pridonijeti razvoju turizma, povećanju broja noćenja i potrošnje u gradu na Dunavu.

Sanja BUTIGAN
Muzej Dunava

Gradonačelnik Penava spomenuo je i ideju, u sklopu nekih novih planova, gradnje Muzeja Dunava u neposrednoj blizini Ribarske ulice, pokraj Dunava, a u kojoj su živjeli dunavski alasi i u kojem bi bila predstavljena flora i fauna jedne od najvećih europskih rijeka, kao i tradicijski ribolovni alati.

900

vezova bit će u novoj vukovarskoj marini, a planirana je i gradnja benzinske postaje za marinu

Šetnica će biti poprečnim putovima povezana s prometnicom Vukovar – Ilok

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike