Novosti
BEZ REAKCIJE NA IZBORE I PREGOVORE

Iako nemamo vladu, burzovni indeksi s rekordnim rastom
Objavljeno 28. rujna, 2016.
U samo mjesec dana Crobex je probio dva važna praga - 1800 i 1900 bodova

Vezani članci

NAJMANJE IH JE OD KOLOVOZA 2008.

Nastavak smanjenja broja nezaposlenih

Istovremeno uz političku naizvjesnost na nacionalnoj razini, zbog izvanrednih parlamentarnih izbora, a potom i pregovora o formiranju saborske većine i buduće hrvatske vlade, Zagrebačka burza bilježi rast prometa i vrijednosti dionica.

Primjerice, burzovni indeks Crobex na kraju prošlog tjedna zabilježio je nevjerojatan rast, i to čak sedam tjedana u kontinuitetu, te je u petak trgovinski dan zaključen s Crobexom na 1937 bodova, najvišoj razini još od veljače 2013.

Rast prometa

U samo mjesec dana Crobex je, burzovnim rječnikom rečeno, probio dva psihološki važna praga - 1800 i 1900 bodova. U ponedjeljak je još narastao, na 1942 boda. I index Crobex10 također je porastao, na 1129,73 boda, što je njegova najviša razina u proteklih više od pet godina. Indeks šireg tržišta Crobex plus također je došao na najvišu vrijednost od početka računanja, 2012. godine.

Odlična je vijest rast prometa i rast vrijednosti dionica, no postavlja se pitanje jesu li takva pozitivna kretanja na tržištu kapitala, u trenucima dok Hrvatska nema stabilnu vladu, logična. Naime, dobro je poznato da kapital ne voli nestabilnost, posebice političku, što se uvijek odražava na burzu ili burze, ovisno o kojoj je razini političke stabilnosti riječ. Moglo se to dobro vidjeti u studenom prošle godine, također nakon parlamentarnih izbora. Na Zagrebačkoj burzi indeksi su najčešće bili “u crvenom” praktički od izbora 8. studenoga do formiranja nove vlade Tihomira Oreškovića, 21. siječnja ove godine. Ne treba posebno podsjećati kako je to razdoblje burnih pokušaja formiranja vlasti SDP-a i HDZ-a s Mostom obilježila doista velika politička neizvjesnost.

Primjerice, Crobex je 6. studenoga, dva dana prije izbora, iznosio 1714 bodova. Nasumce smo uzeli nekoliko datuma po kojima se može vidjeti kako je padao, pa je, recimo, 4. prosinca 2015. iznosio 1673, 21. prosinca 1656, a 15. siječnja 2016. godine 1597 bodova. Vlada je u Saboru potvrđena 21. siječnja, a Crobex je, recimo, 25. siječnja nakon zaključenja trgovanja bio na razini od 1597 bodova.

Razlika u vodstvu

Burza na rujanske izvanredne parlamentarne izbore nije tako reagirala, iako se cijelo vrijeme vodilo prilično ravnopravno nadmetanje dviju najjačih političkih opcija. Praktički je bilo vrlo teško prognozirati ishod izbora i to koja će opcija formirati novu vlast. Uostalom, pregovori HDZ-a i Mosta o tome još traju. Istina, iako su političke stranke u pregovorima iz studenog 2015. i rujna 2016. iste, razlika je u vodstvu HDZ-a, gdje je radikalnog Tomislava Karamarka smijenio umjereniji i odmjereniji Andrej Plenković.

Burzovni analitičar i suradnik našeg lista Stanko Dabić istaknuo je kako kapital doista želi sigurnost i političku stabilnost. Ona kaže da se u pravilu na burzi prije svakih parlamentarnih izbora primijeti pad zbog očekivanja budućih smjernica političkih, a potom i ekonomskih kretanja zemlje.

- Još prije izbora u rujnu bilo je jasno kako Hrvatska ostvaruje relativno stabilan gospodarski rast. Uklopljeni smo u pozitivno europsko okružje, industrijska proizvodnja raste, turistička sezona vrlo je uspješna... A sve se događa bez posebnih Vladinih poteza, što je pokazatelj da je politički rizik relativno niži, odnosno neusporedivo niži nego u studenom prošle godine. U prilog pozitivnim kretanjima na burzi ipak ide i niz drugih čimbenika. Između ostalog, i snižavanje kamata na štednju, zbog čega se dobar dio novca ulaže u dionice i obveznice. I fond-menadžeri imaju na raspolaganju više novca te su im umjesto obveznica sve zanimljivije dionice, posebice turističkog sektora - zaključuje Dabić.

Igor MIKULIĆ
Doprinos pozitivnih makroekonomskih pokazatelja

Stariji analitičar tržišta kapitala Erste&Steiermärkische Bank Davor Špoljar za naš je list prokomentirao događaje na domaćem tržištu kapitala zaključivši da se nalazi u “pozitivnom sentimentu, koji traje od početka godine”.

- U velikoj mjeri to je posljedica pozitivnih makroekonomskih podataka, za koje se očekuje da se preliju i u nešto bolje rezultate kompanija. Podaci o turističkoj sezoni također su snažni, što pogoduje domaćim hotelijerima, ali i svim ostalim kompanijama direktno ili indirektno povezanim s uspješnosti sezone. Politička stabilnost bitna je za investitore, u kontekstu stvaranja institucionalnog i poreznog okvira unutar kojega se kompanije razvijaju te olakšavanja administrativnih prepreka radi podizanja stopa rasta gospodarstva. Investitori nastoje anticipirati buduća gospodarska kretanja i to ugraditi u cijene dionica, stoga se dionički indeksi često uzimaju kao rani indikatori budućih ekonomskih kretanja. Međutim, u posljednje vrijeme sve veći utjecaj na investitore imaju i politike središnjih banaka - kaže Špoljar.

Politički je rizik neusporedivo niži nego u studenom prošle godine, kažu stručnjaci

bolja situacija

OKOLNOSTI SU DRUKČIJE NEGO LANI, KADA SU INDEKSI PADALI

Najčitanije iz rubrike