Novosti
NAJMANJE IH JE OD KOLOVOZA 2008.

Nastavak smanjenja
broja nezaposlenih
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Posljednji podaci HZZ-a pokazuju kako se krajem kolovoza ukupan broj nezaposlenih spustio na 213.340 osoba, što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine. Prema podacima HZZ-a krajem prošloga tjedna bilo ih je još manje - 210.313. Uz godišnje smanjenje broja nezaposlenih osoba i 29. mjesec zaredom za 43.408 osoba, ili 16,9 %, i u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih je smanjen za 3749 (1,7 %), čime je sedmi mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini.

- Iako s jedne strane ohrabrujući podatak, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada. Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja. Naime, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba pridonijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu izazvani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.). Tako podaci pokazuju da je u kolovozu broj izišlih iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (21,8 % odnosno 4,5 %). Osim toga, prisutne negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti potvrđuju i posljednji podaci. Tako je u prvih osam mjeseci ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3567, što je 6 % više nego u istom razdoblju lani, pojašnjavaju RBA analitičari te očekuju pogoršanje ovih pokazatelja kada se u jesenskim mjesecima na biro ponovno počnu prijavljivati sezonski radnici. E.S.

3567

osoba odjavilo se ove godine s HZZ-a jer su otišli raditi u inozemstvo. To je šest posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Možda ste propustili...

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku