Regija
DANI HRVATSKIH TRŽNICA

Đakovačko povrće i
med na Jelačić-placu
Objavljeno 26. rujna, 2016.

ĐAKOVO

Đakovačka će Gradska tržnica sudjelovati na jubilarnim, 5. Danima hrvatskih tržnica u Zagrebu, čiji je središnji događaj nacionalna tržnica na Trgu bana Jelačića 15. listopada. Predstavljat će je obiteljska poljoprivredna gospodarstva Mate Ručevića i Renate Širić, oba nositelji proljetos obnovljenoga certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka”. Ručevići će ponuditi sezonsko povrće sa svog imanja u Budrovcima, a Širići med, propolis i proizvode od meda, dobivene iz vlastitih košnica. Slično je bilo i lani, kada su se iz Zagreba i jedni i dragi vratili izuzetno zadovoljni dobrom prezentacijom i prodajom.

- Našim je proizvođačima certifikat ulaznica na Dane hrvatskih tržnica, na koje je Gradska tržnica pozvana kao certificirana članica Udruge hrvatskih tržnica. Poznato je da su Grad i Univerzal posebno unatrag dvije godine učinili puno u revitalizaciji tržnice - od prvog sata besplatnoga parkiranja u trećoj, zelenoj zoni, do certificiranja proizvođača i ulaganja u infrastrukturu tržnice. Poziv na manifestaciju, koja iz godine u godinu poprima sve veći značaj, stiže i kao priznanje za sve uloženo u promicanje zdravih namirnica kontroliranoga domaćeg podrijetla, navodi predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo te dodaje da od đakovačkih predstavnika na Jelačić-placu očekuje kvalitetnu prezentaciju Đakova kao bazena zdrave i kontrolirane poljoprivredne proizvodnje.

- Proizvodnjom povrća suprug i ja bavimo se već 20 godina. Sve što uzgajamo uspijeva pod vedrim nebom, bez staklenika i plastenika. Naša ekoproizvodnja većinom je plod naših ruku i motike. Ako želiš raditi kako treba, poslu moraš biti posvećen 24 sata, bez obzira na vremenske (ne)prilike i godišnje doba - kaže Ankica Ručević i priznaje da je njezin OPG seljačkim certifikatom uspio osnažiti prodaju. Širići se također već više od 20 godina bave proizvodnjom meda i proizvoda od meda. Pčelinjak sa 120 košnica traži, kažu, nemalena ulaganja i zajednički trud. - Proizvodimo bagremov, cvjetni, livadni i šumski med, propolis, med u saću, od lani i med od lipe - otkriva Renata Širić, koja će polovinom listopada svoje proizvode ponuditi u hrvatskoj metropoli.

Maja MUŠKIĆ
PREOKRENUTI TREND

Đakovačka je tržnica, podsjeća predsjednik Vijeća Soldo, jedna od rijetkih hrvatskih tržnica s preokrenutim trendom nakon snažnog udarca koji su pretrpjele sve tržnice dolaskom velikih prodajnih lanaca. Stalnim su ulaganjem i mjerama za povratak kupaca na tržnicu Grad i Univerzal postigli prve željene rezultate, a idući je cilj zdravom trpezom privući mlade domaćice i obitelji.

Oba OPG-a nositelji su proljetos obnovljenoga certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike