Osijek
VRIJEME KONTROLE I ČIŠĆENJA DIMNJAKA

Lončarić: Prošle su se godine dogodila 22 požara zbog odbijanja dimnjačarskih usluga
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Unatoč tome što je tvrtka Dimnjak preventivno upozoravala građane na opasnost do koje može doći ako se dimnjak redovito ne čisti, pa u ovoj godini dosad nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj ili požar dimnjaka, valja upozoriti da su u 2015. godini bila čak 22 požara dimnjaka i tri otrovanja ugljičnim monoksidom!

Podsjeća na to Dejan Lončarić, generalni direktor u Dimnjaku, upozoravajući da je uzrok prošlogodišnjih požara bio isključivo odbijanje dimnjačarskih usluga, a otrovanje je bilo prouzročeno korištenjem nape, odnosno ugradnjom PVC stolarije.

- Na svim lokacijama, kako smo utvrdili, građani su odbili dimnjačarske usluge i dogodio se požar, dok je do otrovanja, srećom bez smrtnih posljedica, dolazilo zbog korištenja nape kojom se izvlači kisik iz prostora. Isto tako, građani ugradnjom PVC stolarije, a da toga nisu ni svjesni, promijene uvjete sigurnosti korištenja uređaja za loženje, poput plinskih peći, kombi-bojlera i sl. - upozorava Lončarić, podsjećajući uoči ložišne sezone na nužnost obavještavanja o broju i vrsti ložišta, omogućavanje pristupa ložištu, odnosno dimovodnom objektu, kao i dozvolu čišćenja u rokovima prema Odluci dimnjačarske službe.

Valja naglasiti da svi korisnici, čak i oni koji ložišta ne koriste, podliježu zakonskim obvezama redovite godišnje kontrole građevinskog stanja i čišćenja dimnjaka. To je stoga, pojašnjava Lončarić, što u višestambenim zgradama katkad dolazi do neovlašenog provođenja instalacija. Događa se tako da zbog nezadovoljstva korištenjem određenog trošila stanari uključe peć na rezervni dimnjak, čime čak mogu prouzročiti gušenje stanara koji ne žive u tom, već stanu iznad!

- Zbog svega toga uputno je dopustiti dimnjačaru kontrolu i čišćenje dimovoda i ložišta, bez obzira na vrstu i uporabivost dimnjaka - upozorio je Lončarić. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike