Regija
ZAHVALJUJUĆI JAVNIM RADOVIMA

Očišćena zarasla grobnica 210 makedonskih partizana
Objavljeno 24. rujna, 2016.

BUDROVCI - Zahvaljujući javnim radovima, ponovno se uz državnu cestu DC46, Đakovo - Vinkovci, na izlazu iz Budrovaca može vidjeti ograđena grobnica i spomenik 210-orici makedonskih partizana poginulih u napadu na Budrovce 14. travnja 1945. Nekada od makedonskog izaslanstva redovito posjećivan omanji spomen-prostor posljednjih je godina pust, a bio je zarastao u samonikli šumarak pa se s DC46 sve to vrijeme nije ni vidio. Tako je grobnica i spomenik makedonskim borcima, što su kosti ostavili daleko od rodne grude, lanjsku veliku, 70. obljetnicu završetka II. svjetskog rata i pobjede antifašizma nad fašizmom dočekao nevidljiv – zarastao i zapušten. Više zaposlenih u javnim radovima dovodi taj prostor u red cijeli ovaj tjedan, a i idućih dana, kaže Tomislav Vuković, zadužen u Univerzalu za javne radove, radit će na čišćenju tog, manjeg ograđenog spomeničkog prostora koji je omeđen i zasađenim drvećem.

– Ima još podosta posla. Iako to nije Univerzalova obveza, radimo prema nalogu Grada, pa ćemo tijekom ove tranše javnih radova urediti prostor. Posječena su u međuvremenu samonikla stabla, pokošena trava, uklonjeno šiblje, lišće i dr., a u blizini je i dječje igralište, pa je potreba uređenja to veća - kaže Vuković, inače Budrovčanin, kojem je, kao i njegovim sumještanima, priča o spomeniku Makedoncima na kraju sela dobro poznata. Kaže, komunalci su i dosad, uoči dolaska makedonske delegacije, koja je na godišnjicu pogibije makedonskih partizana krajem II. svjetskog rata tu odavala počast, polagala vijence i držala komemoraciju, uređivali taj prostor, no posljednjih je godina njezin dolazak izostajao pa tako i nalozi da se spomenik i ograđeni prostor oko njega počisti i pokosi. Selo, mjesni odbor, nema obvezu brinuti se o tom prostoru.

Makedonci su svoje kosti ostavili u njima dotad nepoznatom selu, Budrovcima, ratujući na Srijemskoj fronti, pomičući se kako su se pomicale i njezine linije. Kada je lani, na 70. godišnjicu završetka II. svjetskog rata Glas Slavonije podsjetio na postojanje grobnice 210 Makedonaca u samom srcu Slavonije, jedan od bivših predsjednika Zajednice Makedonaca u RH Ognen Bojadžiski izjavio je tada kako ju je sredinom 1970-ih i sam obišao, pri snimanju reportaže o biskupu Strossmayeru i braći Miladinov.

– Poginuli Makedonci bili su pripadnici regularne vojske Jugoslavenske armije. Na 30. godišnjicu proboja Srijemske fronte pravio sam za TV Skopje reportažu - ispričao je Bojadžiski i podsjetio na osnutak 15. makedonskog korpusa, u prosincu '44., u blizini Skopja. - Bila je to već regularna JA. Korpus je već u veljači krenuo na pripreme u Srijem jer je bila izdana naredba da Prva armija preuzme obvezu za proboj na Srijemskoj fronti, a 15. korpus dodan je Prvoj armiji. Centralna proslava 30. godišnjice proboja bila je u Vinkovcima jer je 15. korpus imao centralnu ulogu u oslobađanju Posavine i naišao je na velike probleme na dva-tri mjesta – jedno je kod Đakova s 210 poginulih, a drugo u Vrpolju, gdje ih je izginulo više od 1000. Identifikacija posmrtnih ostataka trajala je 15-ak godina; grobnica je postavljena negdje 1956.-1957. prema nalogu Maršalata jer JA za neke dijelove borbe nije imala dovoljno povijesnih svjedočanstava da se markiraju određena mjesta - rekao je Bojadžiski.

Suzana ŽUPAN
Kosti nisu prenesene u Podgorje

Iako su u godinama nakon Drugog svjetskog rata posmrtni ostaci poginulih boraca na ovom području prebacivani u grobnicu u selu Podgorju, u čijem je središtu i danas spomenik palim borcima, Tomislav Vuković kaže kako posmrtni ostaci 210 makedonskih partizana iz budrovačke grobnice u Podgorje nisu preneseni.

Najčitanije iz rubrike