Regija
OTKUP POČINJE 3. LISTOPADA

Za kilogram žira pet kuna bruto
Objavljeno 21. rujna, 2016.

ŽUPANJA

U ponedjeljak, 3. listopada, šumarije na području Uprave šuma Podružnica Vinkovci počinju otkup žira.

- UŠP Vinkovci će i ove godine otkupljivati žir hrasta lužnjaka iz svojih registriranih šumskih sjemenskih sastojina. Plan potreba iznosi 407.404 kilograma iz sastojina, 5000 kilograma iz rasadnika, ukupno 412.404 kilograma žira po cijeni usluge skupljanja od pet kuna bruto - doznajemo od glasnogovornice Hrvatskih šuma Ane Juričić Musa, koja upozorava građane da je ishođenje dozvola (potvrda) za skupljanje šumskog sjemena obvezno!

Otkupna cijena je za 50 lipa veća nego lani, kada je bila 4,5 kuna bruto za kilogram, što znači da će skupljači nakon svih odbitaka za kilogram žira dobiti oko tri kune. Otkupljivat će se samo kvalitetan plod, a onaj lošije kvalitete vraćat će se skupljačima jer takav nije za uporabu i ne može se koristiti za pošumljavanje. A brojni građani istočnog dijela županjske Posavine već obilaze okolne šume, snimaju teren i “bezeciraju” žirom bogate predjele.

- Samo da nas vrijeme posluži i siguran sam da zarada neće izostati. Svaka nam kuna dobro dođe. Zima je pred vratima, a potrebe obitelji s troje djece su velike - kaže nam Gunjanac, koji već godinama kućni budžet početkom jeseni “podebljava” tim sezonskim poslom.

Što se tiče prodaje žira hrasta lužnjaka izvan granica Republike Hrvatske, glasnogovornica napominje da je zasad pokazan interes za 1 do 2 tone žira hrasta lužnjaka, a riječ je o samo jednom kupcu iz Slovenije. M.L.O.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike