Regija
SJEĆANJE NA 16. RUJNA 1991.

Obljetnica oslobođenja vojarne
Objavljeno 19. rujna, 2016.

SLATINA

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina obilježila je 25. obljetnicu oslobođenja vojarne bivše JNA, prvoga takvog objekta između Osijeka i Koprivnice koji su preuzeli hrvatski branitelji, a koja je u međuvremenu rekonstruirana i dograđena u Industrijsko-obrtničku školu. Na čelu izaslanstva koje je položilo vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, bili su predsjednik županijskog UHDVDR-a i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, predsjednik slatinskog ogranka udruge Ivan Selenić i ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš.

U krugu nekadašnje vojarne održano je natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, a prilikom otvorenja manifestacije Josip Nemec i Ivan Roštaš podsjetili su na 16. rujna 1991. godine, kad je oslobođena vojarna u Slatini i granične karaule Zanoš i Bobrovac u Kapincima i Noskovcima. Nemec je naglasio potrebu održavanja ovakvih manifestacija, jer one su prilika “da se prisjetimo naših poginulih prijatelja, kao i aktivnosti i djelovanja da bismo oslobodili našu domovinu”.

– Vojarna u središtu grada s dobro naoružanim vojnicima i oficirima te velikim količinama eksploziva bila je velika opasnost za grad - naglasio je Ivan Roštaš.

- Oslobođenjem vojarne došli smo u posjed značajnih količina naoružanja, a i veliki broj dragovoljaca priključio se 64. bataljunu, čime su stvoreni uvjeti za ustroj brigade - kazao je Roštaš, i zahvalio svima koji su sudjelovali u oslobođenju vojarne i kraula, jer je time sačuvana jedina prometnica prema istočnoj Slavoniji, dodao je.

U dobrom raspoloženju 11 ekipa s dobivenom ribom i pripremljenim začinima prionulo je spravljanju poznate slavonske delicije. Svaka ekipa imala je svoj recept, uvjerena da priprema najbolji riblji paprikaš. A o tome je svoj sud donijelo povjerenstvo, u čijem su sastavu bili Siniša Rastija kao predsjednik te Slaven Mađarić i Milorad Milenković, časnik HV-a iz Vrbovca. Prema njihovim kriterijima, najbolji paprikaš pripremila je ekipa Hrvatskoga časničkog zbora Ogranak Vrbovec, na drugo mjesto plasirao se Hrvatski časnički zbor Ogranak Slatina, treći prema kvaliteti skuhala je ekipa ŠRU-a Smuđ Slatina, a na četvrto mjesto plasirao se fiš koji je pripremila HVIDR-a Slatina.P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike