Regija
PROGNANIČKO NASELJE

Kovačevac - utočište za prognanike i siromašne
Objavljeno 13. rujna, 2016.

NOVA GRADIŠKA/KOVAČEVAC

Od Domovinskog rata prošlo je više od dva desetljeća, a u novogradiškom naselju Kovačevac još uvijek postoji i funkcionira prognaničko naselje, sagrađeno prije 25 godina sredstvima norveške vlade, hrvatskog Ureda za prognanike i Grada Nove Gradiške. Troškove i danas snosi Državniured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. U početku se u nevelikim kućicama moglo smjestiti 50-ak prognaničkih obitelji iz Vojvodine, Vukovara, Zapadne Slavonije i Bosne..., a danas tu živi još dvadesetak prognanika, uglavnom iz bosanske Posavine. Nerado razgovaraju, okreću glavu jer su se, kao i većina, željeli vratiti na svoja ognjišta.

Među njima je i Tomislav Segetić iz Banjaluke, koji već devet godina u prognaničkom naselju čeka rasplet svoje situacije i rješenje statusa. On je naime stan u Banjaluci mijenjao za stan u rodnoj Rijeci, no još uvijek se tamo nije uspio useliti.

- Nisam na vrijeme mogao izići iz Banjaluke, i to je zakompliciralo slučaj. Izišao sam poslije Oluje,16. kolovoza, ali stan je već bio zauzet... Sad je to sve opet u nekom novom postupku, a znate kakva je administracija. Tko zna hoću li doživjeti da se sve riješi... - kaže Tomislav.

No ima i onih koji su zadovoljni. Milka Cindrić je s bolesnom kćeri tu već 18 godina. Iza kućice je napravila vrt, ispred nje posadila cvijeće. To je njihov jedini dom.

- Meni je dobro. Ja sam sebi napravila da mi bude dobro. I svakome ovdje može biti dobro ako si organizira život - kaže sredovječna Milka.

Na rubu grada, u prognaničkim kućicama, osim prognanika koji čekaju rješenje svojih statusa, živi još više Novogradiščana slabijeg imovinskog stanja, kojima su besplatne režije itekako značajna stavka u borbi za preživljavanje. U travnju ove godine došla je i obitelj Piškolić. Andrea sa suprugom i dvoje djece zadovoljna je rješenjem koje su dosta dugo iščekivali.

- Nezaposleni smo. Sa socijalom i dječjim doplatkom jedva smo pokrivali troškove iznajmljenog stana. A ovdje je sve plaćeno - veli mlada žena.

Marija RADOŠEVIĆ
Rješenja na godinu dana

“Režijske troškove i troškove boravka u prognaničkom naselju snosi Vladin Ured za prognanike”, kaže zamjenica novogradiškog gradonačelnika Vesna Đapić, potvrđujući kako su u istom naselju smješteni i novogradiški korisnici zajamčene minimalne naknade. “Naselje nam je dobro došlo jer nemamo drugih stambenih jedinica kamo bismo ih smjestili. Rješenja im izdajemo na godinu dana, mnogi se u tom razdoblju snađu, no ako je potrebno, produžimo ih. Svim korisnicima minimalne naknade snosimo troškove ogrjeva”, dodaje Đapić. Koliko god se stanovnici prognaničkog naselja pribojavaju njegova mogućeg gašenja, to bi bio problem i za Grad, na koji bi pali poprilično veliki režijski troškovi. Ipak, dogradonačelnica se nada, kao i korisnici prognaničkog naselja, boljoj budućnosti koja će pružiti mogućnost zapošljavanja radno sposobnima. Otvara se deset gradilišta, potvrđuje to i gradonačelnik Vinko Grgić, pa vjeruje kako će mladi naći posao i razlog da ne napuštaju svoj zavičaj.

U naselju živi još dvadesetak prognanika, uglavnom iz bosanske Posavine

Možda ste propustili...

OSNOVCI NAUČILI KAKO SE MOŽE ZABAVITI I BEZ NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

220 učenika izdržalo tjedan dana bez ekrana

Najčitanije iz rubrike