Novosti
SLAVONIJA I DALJE HDZ-OVA

Jedina opcija uzela dva mandata, HDSSB ostao na jednom zastupniku
Objavljeno 12. rujna, 2016.
Narodna koalicija osvojila je u Slavoniji devet mandata, Most zadržao dva

Vezani članci

PARLAMENTARNI IZBORI 2016.

HDZ najbliži sastavljanju nove hrvatske vlade

HDSSB OSTAO U PARLAMENTU

Glavaš najavio povlačenje iz nacionalne politike

U Slavoniji i Baranji, odnosno u dvije izborne jedinice - 4. i 5. najveći broj mandata na parlamentarnim izborima osvojio je HDZ - 14, odnosno šest u 4. i osam u 5. izbornoj jedinici.

Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila je devet mandata - pet u 4. i četiri u 5. izbornoj jedinici. Most neovisnih lista osvojio je dva mandata, kao i koalicija Jedina opcija (Živi zid), po jedan u obje izborne jedinice, i HDSSB jedan mandat u 4. izbornoj jedinici.

Najveće iznenađenje ovih izbora je Živi zid, koji je u dvije slavonske izborne jedinice osvojio dva mandata, s obzirom na to da na izborima prošle godine nije uspio prijeći izborni prag. HDSSB je, izgubivši jedan mandat, ostao na jednom saborskom zastupniku.

Preslika izbora

U Narodnoj koaliciji odnose s medijima u 4. izbornoj jedinici u Osijeku prepustili su HNS-u. U svojevrsnom vrtnom partiju s pogledom na osječku katedralu okupilo se ne više od tridesetak stranačkih pripadnika, a prije odlaska u Zagreb izjave za medije davao je Stjepan Čuraj, kandidat na listi.

- Rezultati dviju velikih koalicija u ovoj izbornoj jedinici preslika su s prošlih izbora. Što se tiče rezultata Narodne koalicije, to je možda nešto slabije nego na proteklim izborima, ali u mandatima očekujemo isti broj. Generalno, vidjet će se da je interes Hrvatske da se pokuša složiti što stabilnija vlada kako se ne bi opet izlazilo na birališta za nekoliko mjeseci.

U HDZ-u, koji je osvojio najveći broj mandata u 4. izbornoj jedinici, oko 22 sata nije se osjećala posebice trijumfalna atmosfera.

- Nakon prvih neslužbenih rezultata mogu reći da smo posebno zadovoljni jer je 4. izborna jedinica, a posebice Osječko-baranjska županija, pokazala rast i bolji rezultat za HDZ nego 8. studenoga prošle godine. Osvojili smo veći postotak glasova, no nažalost nećemo stići do sedmog mandata, nedostajat će nam oko tisuću glasova. Zadovoljni smo što imamo kontinuirani rast koji traje posljednje tri godine i koji se očitava u svim dosadašnjim izborima. Osječko-baranjska županija, pa i Slavonija i Baranja, napokon počinju disati u političkom smislu kao jedna cjelina i neću pogriješiti ako već sada pozovem sve da se priključe i da se zajedno počnemo iskreno i zajedno boriti za Slavoniju i Baranju - pozvao je Ivan Anušić u nedjelju navečer.

Zadovoljni u Mostu

U sjedištu Mosta neovisnih lista u Osijeku atmosfera je bila pobjednička. Prvi na listi u 4. izbornoj jedinici Miroslav Šimić prema prvim rezultatima osvojio je zastupnički mandat, baš kao i na izborima u studenomu prošle godine.

- Zadovoljan sam rezultatima na nacionalnoj razini, ali treba reći kako su to još uvijek neslužbeni i nepotpuni podaci. Ako ovako ostane, to znači da je Most potvrdio broj mandata s kojim je i ostao u parlamentu. Nas 12 je na kraju i sudjelovalo u radu Sabora i držim da smo pokazali vjerodostojnost i čestitost, iz čega je i proizišao ovaj rezultat izbora. Zadovoljan sam i rezultatima izbora u 4. izbornoj jedinici jer smo potvrdili mandat koji smo imali. To je jako dobar temelj za daljnji razvoj Mosta na ovim prostorima i zahvaljujem svim građanima koji su nas podržali te volonterima koji su pomogli u ovom uspjehu - kazao nam je Šimić. O budućim svojim političkim aktivnostima, premda nije član stranke Most, kazao je kako je dio tima i da je prerano bilo što govoriti o tome, ističući kako on osobno preferira i dalje rad u parlamentu.

Most i dalje funkcionira kao politička platforma, pojasnio je Šimić kazavši kako je u predizbornoj kampanji sudjelovalo 200-tinjak ljudi. - Nemamo članove, imamo podupiratelje i tako ćemo vjerojatno nastaviti raditi ubuduće - kazao je.

Igor MIKULIĆ/Dario KUŠTRO
 
 
Runtić nezadovoljan stanjem u Živom zidu

S liste Živi zid/PH/AM/Abeceda u Sabor bi trebao ući Hrvoje Runtić, član Živog zida iz Osijeka. Runtić nije bio u Osijeku, njegovi stranački kolege kazali su kako je u središnjici u Zagrebu, međutim on je na svom facebook-profilu kazao kako neće biti u stožeru koalicije jer je nezadovoljan stanjem u stranci. U stranci su u Osijeku u nedjelju navečer bili izuzetno zadovoljni osvojenim mandatom. - Vrlo smo sretni, prvi put ćemo u Saboru imati predstavnika Živog zida iz Slavonije - kazala nam je aktivistica Živog zida u Osijeku Ivana Belošević.

Panenić zadovoljan

Prvi na listi Mosta u 5. izbornoj jedinici Tomislav Panenić kazao je kako je zadovoljan te kako sve iznad deset mandata jamči da nema formiranja nove vlade bez Mosta. Napominje da ako, međutim, dođe do velike koalicije HDZ-a i SDP-a, Most će biti “kvalitetna oporba”. Komentirajući “stare” koalicijske partnere u vladi, HDZ, ustvrdio je da su “dobili na čelo stranke novo lice, no ostali su stari ljudi”. Dodaje da su SDP-ovci “stari Mostovi znanci” koji su ih pokušali izigrati. Između te dvije opcije nema velike razlike, ocijenio je Panenić.

Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima

Najčitanije iz rubrike