Kultura
BOW VS PLECTRUM - FILIP NOVOSEL, TIHOMIR HOJSAK I MATIJA DEDIĆ

Gotovo dva sata nadmetali su se tambura i kontrabas
Objavljeno 12. rujna, 2016.

Pravu glazbenu poslasticu u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani ponudio je projekt Bow vs Plectrum, tijekom kojega su se gotovo dva sata nadmetali tambura i kontrabas.

Sve je začinio savršeni zvuk klavira, u rukama virtuoza Filipa Novosela, Tihomira Hojsaka i najnagrađivanijeg hrvatskog pijanista Matije Dedića. Prvi put cjelovečernji koncert u rodnom gradu za Filipa Novosela, jedinog tamburaša na svijetu s njujorškom džez-diplomom, priznaje, uzbuđenje je i radost, posebice zbog programa, senzacije na hrvatskoj glazbenoj sceni.

- S Tihomirom sam prije godinu dana krenuo u ovaj iznimno zanimljiv i za sada vrlo uspješan projekt. Nakon siječnja, kada je objavljen istoimeni spot, a u travnju je izašao i album prvijenac s uglednim glazbenim gostima, kao što su Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Žan Tetičkovič i Theodosii Spassov, sve je krenulo uzbrdo - kaže Filip.

Kritike su odlične, glazbeni znalci imaju samo riječi pohvale za neobičan spoj instrumenata i obrade skladbi koje je i publika, kako se pokazalo, prihvatila s oduševljenjem. Od kada se Filip vratio iz Amerike, s kontrabasistom Tihomirom Hojsakom nastupao u više navrata. Tada su i shvatili da vole, slušaju i sviraju istu glazbu.

Počeli su kao duo, a Filip je predložio ime Bow vs Plectrum za program čija suprotnost donosi zanimljivost u kojoj pobjeđuju obojica, a kada im se na sceni pridruži Matija Dedić, očaravajući zvuci ostavljaju publiku bez daha.

I svaka džezerski obrađena skladba, od sevdalinke “Zapjevala sojka ptica”, Arsenove “Moderato cantabile”, makedonske “Eleno, kerko Eleno” ili prve Filipove autorske skladbe inspirirane kolom “Mista”, dobila je potpuno novu dimenziju. Publika ih je nagradili pravim ovacijama, a publika je poticaj pa su i planovi veliki.

- Za sada je dogovoreno 40 koncerata. Dva tjedna u Americi na istočnoj i zapadnoj obali, od Los Angelesa do New Yorka, a završavamo u prestižnoj dvorani Kennedy centar u Washingtonu. Pozvani smo i na kinesku turneju u travnju - rekao je Hojsak.

Matija Dedić prepoznao je kvalitetu neobičnog dvojca.

- To su prije svega moji prijatelji, a Filip je 'friški adut' koji se svojim umijećem uspio nametnuti. Riječ je o vrlo dragom, upornom i iznimno talentiranom glazbeniku. Drago mi je da sam sudjelovao u njihovom projektu kojem predviđam lijepu budućnost - kaže Matija, iznenađen dosezima tambure koja je u Filipovim rukama - čudo.

- Filip je začetnik džez-tambure, a u Hrvatskoj, u kojoj džez ne sluša velik broj ljudi, teško je postići takav rezultat, što je dokaz iznimne kvalitete - rekao je dugogodišnji tamburaš i voditelj Brodskog tamburaškog orkestra Damir Butković. Publika je izmamila i dva dodatka, što je izravna potvrda riječi Zorana Tučkara da je njihova glazba originalna i artikulirana umjetnička vizija koja pogađa slušatelja izravno u srce. Marija RADOŠEVIĆ

publika

JE POTICAJ PA SU I PLANOVI VELIKI

Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

Najčitanije iz rubrike