Regija
MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA

U bivšoj vojarni otvoren hostel “Dubrovnik”
Objavljeno 6. rujna, 2016.

U organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar svečano je otvoren hostel “Dubrovnik” u prostoru bivše vojarne 204. vukovarske brigade, u Ulici Ive Tijardovića 60.

Projektom se u sklopu Memorijalnog centra svakoj zgradi želi dati ime jednoga hrvatskoga grada ili županije koji su pretrpjeli stradanja tijekom Domovinskog rata. U školskoj godini 2016./2017. u hostelu će biti smješteno 42.172 učenika i pratitelja iz 886 škola iz cijele Hrvatske u sklopu projekta “Posjet osmih razreda Vukovaru”. Hostel će u razdobljima kada nije popunjen učenicima iz projekta biti otvoren za tržište i sve posjetitelje zainteresirane za upoznavanje s vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Ukupna površina građevine je 3982,22 četvorna metra, a kapacitet 18 soba i 22 spavaonice je 330 ležaja. Hostel ima četiri kongresne dvorane, a dio spavaonica (3. kat) moći će se prema potrebi prenamijeniti za multimedijske prezentacije.

- U Memorijalni centar Hrvatska je do sada uložila oko 45 milijuna kuna, a hostel 'Dubrovnik' kruna je ovog centra. Sva je simbolika Domovinskog rata između Dubrovnika i Vukovara, pogotovo što su tu učenici iz Dubrovnika koji su naši prvi gosti ovog hostela. Želio bih zahvaliti dvojici ministara iz istog ministarstva, jedan je dao početak i zamah ovog hotela, Predrag Matić Fred, koji je našao sredstva da počne gradnja, kao i sadašnjem ministru Tomi Medvedu, koji našao sredstva da se ovaj hostel u 18 mjeseci završi - rekao je Zoran Šangut, ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

- Memorijalni centar je nacionalni projekt i čestitam svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog projekta. Naša djeca će učiti istinu o Domovinskom ratu - istaknula je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić.

Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić istaknuo je kako su upravo ovakvi projekti potrebni da se zna istina o Domovinskom ratu.

- Temeljni cilj projekta je promicanje istine i vrijednosti o Domovinskom ratu u području obrazovanja. Ministarstvo branitelja i nadalje će podržavati rad Memorijalnog centra koji svojim aktivnostima pridonosi svijesti posjetitelja, posebice djece o važnosti Domovinskog rata - istaknuo je Vukić.

Hostel su svečano otvorili Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata, Stevo Culej, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić te zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić. Hostel su blagoslovili župnik Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, fra Ivica Jagodić i mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru.M.Kokaj

Možda ste propustili...

ŠRU SAVA OBILJEŽIO 90 GODINA RADA

Na ribičkom kupu bilo 15 natjecatelja

ZA POSEBNA POSTIGNUĆA NA NATJECANJIMA

Đacima i mentorima i novčane nagrade

Najčitanije iz rubrike