Regija
DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO PROSLAVILA 510 GODINA

Ispričana je priča o lipicancu i slavonskom čovjeku kroz stoljeća
Objavljeno 5. rujna, 2016.

ĐAKOVO

Bogatim cjelodnevnim programom Državna ergela Đakovo u subotu je obilježila dva značajna jubileja, 510 godina svog postojanja i 210 godina uzgoja lipicanskih konja. Organizatori proslave pobrinuli su se da posjetitelji svih uzrasta pronađu dio sadržaja za sebe.

O plemenitom biću

Najmlađi su mogli uživati u dječjem programu uz animatore, jahanju za djecu, igrama na otvorenom, face paintingu i brojnim drugim aktivnostima, dok su oni nešto malo stariji sa zanimanjem i ponosom pratili svečani mimohod đakovačkim ulicama u kojemu je sudjelovalo oko sedamdeset konja, među kojima veliki broj konjogojskih udruga s područja Đakovštine, Slavonije i Baranje, predstavnici ergela – prijatelja iz Slovenije, Mađarske i Slovačke, sudionici konjičkih natjecanja, predstavnici Lipicanske barokne raskoši i drugi. Proslavi jubileja nazočili su i tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić, izaslanica predsjednika Sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i brojni drugi ugledni gosti.

Središnji dio proslave bila je konjička predstava za goste i posjetitelje u zatvorenoj jahaonici u krugu Pastuharne koja je ispričala priču o plemenitom biću – lipicancu. Sudionici predstave pokazali su kako se lipicanac nekad koristio u radovima u polju, prevoženju sijena, ali i svečanostima kada je sav gizdav vozio okićene svatovske zaprege. U programu je nastupio i sam biskup Josip Juraj Strossmayer kojeg je utjelovio vlč. Mato Mićan, a koji je vrijednim uzgajivačima lipicanskih konja darivao zlatnike. Sudionici su pokazali inteligenciju konja lipicanca pri izvođenju quadrille, pokazali su i sportaši lipicansku snagu...

Zaštitini znak grada

Početak predstave najavio je ministar Davor Romić kazavši kako je mnogo onih koji su kroz više od pet stoljeća prolazili kroz ove krajeve, a ergela je opstala.

-Svi znamo da je ergela uz katedralu jedan od najvećih simbola Đakovštine. Isto tako znamo da su lipicanci simbol Slavonije kakva je nekad bila - bogate i ponosne. Zadaća je svih nas da vratimo dignitet Đakovštini i Slavoniji onakav kakav je nekad imala - rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kazao je kako proslava 510 obljetnice ergele velik dan za Đakovo.

- To je 510 godina u životu jednog grada. Podsjetit ću da je 1506. godine ergela utemeljena, a od 1806. godine ovdje u Đakovu uzgajaju se konji lipicanci. Zajedno sa svojim lipicancima Ergela Đakovo jedan je od zaštitnih znakova grada Đakova. Nadam se da više nikada nikome neće pasti na pamet da sjedište ove ergele prebacuje u neke druge sredine, kako su to neki htjeli. Građani ovoga grada i sve konjogojske udruge koje su sudjelovale u prosvjedima zaslužni su što je ergela ostala ovdje gdje i pripada. Poseban je ovo dan jer je potpisan sporazum o suradnji između Đakovačkih vezova i Sinjske alke. Usudim se reći dvije najveće hrvatske kulturne manifestacije - rekao je Vinković. Župan osječko-baranjski dr. Vladimir Šišljagić, rekao je kako su lipicanci jedan od identiteta Đakova pa nije čudno da se spomen lipicanaca i ergele poistovjećuje s Đakovom.

Nakon predstave svoje dojmove podijelio je s nama i ravnatelj Državne ergele lipicanaca dr. Nidal Korabi.

- Predstava je bila odlična, prikazali smo cijelu tradiciju lipicanca, ono što on znači za Slavoniju i cijelu Hrvatsku. Važna je i međunarodna komponenta sa državnim ergelama izazvala je odlične reakcje kod posjetitelja. Konjogojske udruge dale su obol, potporu i onaj tradicionalni štih. Vidim da su visoki uzvanici shvatili što je lipcanac u Slavoniji, da to nije samo pasmina, da to nije samo životinja, nego nešto mnogo, mnogo više. Lipizzan international federation dodijelio nam je plaketu za suradnju - kazao je Korabi. Dvorište ergele bilo je ispunjeno štandovima đakovačkih udruga i OPG-a, koji su posjetiteljima nudili svoje proizvode.

Maja MUŠKIĆ
VAŽNOST ZA TURIZAM

Direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek, kazala je kako je poseban osjećaj biti na ergeli u vrijeme velike obljetnice. “Ergela je državna tvrtka, ali je uspjela u skladu sa svojim mogućnostima valorizirati svoju kulturnu baštinu, svoje turističke atribute, jer, kada je riječ o kulturi i znamenitostima one su većinom statične. To je problem ne samo u Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu da se statične kulturne atrakcije valoriziraju, odnosno da poluče nekakav ekonomski efekt. Erglea je to uspjela napraviti i idu punim jedrima naprijed. Iznimna je njezina važnost za turizam grada Đakova”, kazala je Marija Burek.

210

godina na ergeli se uzgajaju lipicnci

Možda ste propustili...

LIKOVNA KOLONIJA BELIŠĆANSKE UDRUGE BEL-ART

Trinaest je “likovnjaka” stvaralo u centru grada

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike