Regija
DUGOROČNO ULAGANJE U SMRT

Grobnu naknadu uplatili čak za 100 godina!
Objavljeno 31. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO - I smrt je sastavni dio života pa se mnogi, upravo držeći se te premise, ozbiljno pripremaju za nju, ne prepuštajući slučaju ni jedan detalj. Stoga, dugoročno razmišljaju i o svom posljednjem počivalištu, pogotovo oni koji su svjesni da iza njih ne ostaju djeca, unučad i druga bliža rodbina koja bi dugoročno brinula o njihovu grobu, održavala ga, posjećivala i, naposljetku, uredno plaćala grobnu naknadu. Jer, u slučaju neplaćanja, zakonodavac propisuje da se nakon 10 godina grobno mjesto može dodijeliti novom korisniku. Razmišljajući o tim situacijama, potvrđeno nam je i u gradskom Komunalnom poduzeću Univerzal, neki su za dugoročno “čuvanje” grobnog mjesta uplatili grobnu naknadu za čitavo stoljeće!

- U proteklih pet godina Univerzal je zabilježio dva jednokratna predujma godišnje grobne naknade na razdoblje od čak 100 godina i 20-ak slučajeva uplate grobne naknade za idućih 10 ili više godina - kaže predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

Jamče još 10 godina

Osim zakonskog roka od 10 godina, u kojem se grobno mjesto i unatoč neplaćanju grobne naknade unutar tog vremena ne dira, Soldo ističe da na taj rok Univerzal dodaje još 10 godina.

- Plaćanjem unaprijed za proizvoljno razdoblje koje određuje sam korisnik, osim “čuvanja” grobnog mjesta na rok za koji je uplaćena naknada i na koji se dodaje zakonski rok od 10 godina, Univerzal jamči “čuvanje” grobnog mjesta za dodatnih još 10 godina prije njegove daljnje dodjele na korištenje drugom korisniku - ističe Soldo. Drugim riječima, jednostavnom matematikom, uplatitelj grobne naknade za 100 godina “zaštitio” je svoj grob zapravo na 120 godina – 100 godina koje je unaprijed uplatio plus 10 godina koje je odredio zakonodavac, plus još 10 godina za koliko “čuvanje” grobnog mjesta produžuje sam Univerzal svojom odlukom.

Godišnje stotinjak kuna

Iznos godišnje grobne naknade propisan je Zakonom o grobljima i Odlukom o grobljima Grada Đakova, u pravilu se plaća jednom godišnje i iskazan je na ljubičastoj uplatnici, a ovisi isključivo o veličini grobnice. Najčešće je riječ o stotinjak kuna, što je, ističu u Univerzalu, među najnižim grobnim naknadama u RH i nije se mijenjala posljednjih 15 godina.

- Sva sredstva koja se uplaćuju na ime grobne naknade u stopostotnom se iznosu vraćaju u groblja, kako gradsko tako i groblja prigradskih naselja, i koriste se strogo namjenski za ulaganje u komunalnu infrastrukturu - gradnju nogostupa, opremanje groblja novim klupama, koševima i cvjetnjacima, hortikulturno uređenje, košnju trave, tekuće čišćenje i održavanje, potrošnju struje, režijske troškove, izgradnju novih parkirališta u krugu groblja i ostale investicije u trajne vrijednosti - ističe Soldo.

Suzana ŽUPAN
Za sto godina 12.000 i 15.000 kuna

Ovisno o veličini grobnice i propisanoj cijeni grobne naknade, dva uplatitelja na to su ime za čitavo stoljeće uplatila iznose od 12.000, odnosno 15.000 kuna. Nedavno je jedan Đakovčanin, doznajemo, grobnu naknadu uplatio za 50 godina. Jer, roditelji i bliža rodbina su mu umrli, a on djece, svoje uže obitelji, nema… Kaže, ne želi da održavanje njegovog i groba roditelja nakon njegove smrti bude nekome teret, a tako je riješio i njegovo polustoljetno, tj. 70-godišnje “čuvanje”.

Posmrti ostaci premještaju se u zajedničku kosturnicu

- U praksi se grobnica ne dira najmanje 20 godina nakon prestanka plaćanja grobne naknade. Posmrtni ostaci tek se tada ekshumiraju i premještaju u zajedničku kosturnicu na Gradskom groblju, gdje se dalje čuvaju - ističe Goran Soldo.

Zakon propisuje da se grobno mjesto nakon prestanka plaćanja naknade čuva 10 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike