Regija
REKONSTRUKCIJA GRANIČNOG PRIJELAZA

Zbog radova na prijelazu ratarima teško do njiva
Objavljeno 30. kolovoza, 2016.

ŽUPANJA

Početkom srpnja počela je rekonstrukcija i modernizacija stalnog međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Županja, vrijedna oko 29 milijuna kuna (bez PDV-a), a prema planu radovi bi trebali završiti krajem siječnja 2017. godine.

Kroz Bošnjake?

Već gotovo dva mjeseca promet putnika i roba odvija se usporeno na izlazu i na ulazu u RH. U redakciju Glasa Slavonije javljaju se zabrinuti poljoprivrednici. Negoduju jer im je, kako kažu, otvaranjem gradilišta otežan pristup njivama koje obrađuju u blizini prijelaza, a uskoro će, tvrde, ostati bez prilaznog puta kojim se godinama koriste. Riječ je o leniji u neposrednoj blizini prijelaza, prema istoku, kojom su se spuštali s državne ceste D55 Vinkovci - Županja i odlazili obavljati ratarske poslove.

– Hoćemo li do naših obradivih površina za koji dan morati ići okolnim putem, kroz Bošnjake, i prevaljivati nepotrebne kilometre? To će nam znatno otežati i iskomplicirati svakodnevni rad. Kako je moguće da investitor ovog velikog projekta nije smatrao potrebnim o početku radova izvijestiti Grad Županju, odnosno vlasnike obradivih površina kako bi se pronašlo rješenje i ljudima omogućio pristup njivama? To nije korektno, jer od ovog posla živimo, požalili su nam se poljoprivrednici. A nezadovoljstvo je kulminiralo kada je jedan od njih krenuo na njivu, ali nije mogao proći, jer je baš toga dana na leniju dovezen i odložen šljunak, no već se sutradan, kako doznajemo, problem riješio.

Lenija do 15. listopada

U Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza Ministarstva financija, koje je i investitor ovog projekta, ističu da prema saznanjima voditelja gradilišta Ivana Totića, iz Projektgradnje d.o.o. Slavonski Brod, mogućnost korištenja pristupnih puteva nije narušena u ovoj fazi gradnje.

- Postojeća lenija se nalazi na jednoj od parcela Ministarstva financija. Određene dijelove te ceste mi smo zauzeli, ali smo im s našim strojevima očistili i raskrčili put kojim mogu proći i za sada je on prohodan. Možda ide malo teže nego ranije, jer su tu i naši strojevi, ali traktori i dalje ondje mogu prolaziti - pojasnio nam je Totić. No, napominje da će tako biti sve do 15. listopada. Zbog daljnjih radova koji će uslijediti na proširenju i modernizaciji prijelaza prilazni put njivama nakon toga više neće moći biti u funkciji i bit će zatvoren za promet.

- Ograda od budućeg objekta graničnog prijelaza zauzet će površine i tu se Grad mora uključiti i naći alternativu - ustvrdio je Totić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

troškovi

uređenje prijelaza koštat će 29 milijuna kuna

U Gradu imaju rješenje

Gradonačelnik Županje Davor Miličević rekao nam je da je upoznat s problemom poljoprivrednika koji nije nastao njihovom krivnjom. Lenija nije gradska, a Grad s izgradnjom prijelaza nema ništa, osim saznanja da se radi. Pomoći će poljoprivrednicima, a rješenje je već pronađeno. “ Do sredine listopada uredit ćemo paralelnu leniju koja se nastavlja na izlaz iz Šantave kod graničnog prijelaza, da bi poljoprivrednici nakon prelaska državne ceste D55 njome mogli doći do svojih obradivih površina”, pojasnio nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmać.

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike