Osijek
AKCIJA NA BAJERU JUG 2

Spaljene mreže korištene u krivolovu ribe
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

Samo nekoliko minuta bilo je dovoljno da se mreže koje su korištene u krivolovu ribe pretvore u dim. Spaljivanje ribolovnog alata i mreža, u organizaciji Zajednice športskih ribolovnih društava Osijek (ZŠRDO) u stečaju, obavljeno je jučer na bajeru Jug 2.

Riječ je, govori nam Perica Medaković, upravitelj ZŠRDO-a u stečaju, o mrežama i alatu korištenim u krivolovu ribe, čiji vlasnici nisu poznati. “Naši su ribočuvari nakon dojava i osobnog pronalaska prikupljali ove mreže i skladištili ih godinu, dvije. Nakon što je prikupljena dovoljna količina, spaljivanje mreža, uz nadzor vatrogasaca, prijavili smo policiji”, kaže Medaković.

Od ribočuvara doznajemo kako je najveća količina mreža i ribičkog alata zaplijenjena na ribičima dobro poznatoj krivolovnoj lokaciji - Staroj Dravi, kod Bijelog Brda.

Iako je Zajednica u stečaju zbog dugovanja vjerovnicima, ona i dalje funkcionira, kaže stečajni upravitelj Perica Medaković.

“ZŠRDO u stečaju ima na raspolaganju 24 udruge koje imaju ribočuvare (njih 15-ak aktivnih) koji su na raspolaganju zajednici. Kako je ove godine otvoren stečaj, morali smo organizirati sve to na način da se Zajednica može sanirati i zaključiti stečaj. On će vjerojatno tijekom ove godine biti i završen, no bez obzira na ovu situaciju, sve ostalo funkcionira. Ribočuvarska je služba aktivna, redovito se obavlja prodaja ribolovnih dozvola (godišnjih i dnevnih), poribljavanje, i sve ono što je Zajednica kao ovlaštenik ribolovnog prava i obvezna prema zakonu i prema Ministarstvu poljoprivrede, od kojeg je i dobila koncesiju”, kaže Medaković.

Milan BUGARIĆ
ISPLATA VJEROVNIKA

Kontrola ribočuvarske službe odnosi se na sportske ribiče, a njih je 2000 ove godine izvadilo dozvole (godišnje ili dnevne). Prema riječima stečajnog upravitelja, Zajednica će nakon završetka stečaja ponovno ustrojiti funkcije koje je do sada imala - predsjednika, upravne odbore, ali uz nadzor dok se svi vjerovnici ne isplate. Tek nakon toga nadzor će se prekinuti i Zajednica će ponovno moći normalno funkcionirati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike