Osijek
DONJOGRADSKI INTERMEZZO

Jedni po zimnicu, drugi rade, treći uz kavu pretresaju Olimpijadu...
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

Trg Josipa bana Jelačića treći je po veličini osječki trg, ali definitivno najveći trg Gradske četvrti Donji grad. Kao takav i administrativno je mjesto na koje se slijeva cijeli Donji grad. U to se uvjerio i Glasov reporterski dvojac, u nepunih smo pola sata napunili pričama cijelu novinarsku torbu...

Sa Sjenjaka na igralište

Tatu Josipa i malog Mateja na sekundu smo odvojili od igre, i to one i dalje neobjašnjivo privlačne - skupljanja kamenčića... Kažu nam da su sa Sjenjaka, ovdje su došli obaviti neki poslić, ali nisu odoljeli isprobati koje se sve atrakcije nude u donjogradskom parku i na obližnjem dječjem igralištu.

Prodavači i kupci

Kao i na glavnoj tržnici, i na ovoj je donjogradskoj u jeku sezona ponude povrća i voća za zimnicu. Ali, žale se prodavači, unatoč tome što je cijena dobra - prodaja baš i ne ide. “Svakim je danom sve više šetača, a manje kupaca, ne znam kamo ovo vodi”, reče nam prodavač Marko, pa odmahuje rukom prema našem fotoreporteru, nije raspoložen za fotografiranje. “Uostalom, ako se pojavim u novinama, morat ću častiti pola tržnice”, dobacuje za nama.

Postavljanje rampe

Pred aparat nerado izlazi i magistra iz donjogradske ljekarne, premda joj je “gužva” ispred vrata. Vrijedna ekipa iz “Bek” bravarije (eto malo gratis reklame) angažirana je na izradi i postavljanju rampe koja će olakšati ulazak u ljekarnu osobama u invalidskim kolicima ili roditeljima s dječjim kolicima. Kažu, ovakve će rampe postaviti ispred ulaza onih ljekarni gdje je to prostorno moguće.

Čašica razgovora

Predah od posla uzela je ekipa u obližnjem kafiću, teme razgovora vezane su uz sport. A kako i ne bi kad je Olimpijada tek završila. To je, kažu, bolje i konkretnije od domaće i bilo koje strane politike. Naravno, komentira se i ova meteorološka promjena vremena. Ipak, uvjereni su kako će rujan donijeti još toplog vremena za kupanje na Dravi, pa i za odlazak na more.

“Inventura” kulisa

Naposljetku, kako u većini nas odraslih i dalje čuči dijete, nismo mogli ne zaviriti u Dječje kazalište Branka Mihaljevića. Ondje nas dočekuje ravnatelj Ivica Lučić. Kaže, glumačka je postava još na kolektivnom godišnjem, vraća se u ponedjeljak. Ipak, u teatru se radi - rekonstukcija je skladišta rekvizita, tako su na pozornicu iznesene kulise svih odigranih predstava. Eh, da je o tome napraviti predstavu...

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike