Osijek
U SJENI TERORIZMA

Nije bilo otkazivanja maturalnih putovanja, ali roditelji strepe
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

Već tradicionalno od 20. kolovoza kreću ekskurzije osječkih maturanata, a ove su godine polasci za većinu škola 22. i 23. kolovoza.

No, ove se godine nad maturalna putovanja nadvila sjena terorističkih napada koji se proteklih mjeseci događaju u Europi, što je unijelo nemir među učenike, njihove roditelje i profesore koji vode maturante.

U turističkim agencijama kažu kako otkazivanja ipak nije bilo. U Panturistu ističu da su maturanti već otputovali u Prag, a idući tjedan kreću ekskurzije u Španjolsku, Rimini, Toskanu i Grčku. Otkazivanja nije bilo ni u agenciji Ortran, potvrđuje Dragana Čizmok, i dodaje: “Ekskurzije koje su ugovorene proljetos kreću od 21. kolovoza, a destinacije su Španjolska i Prag te ostale srednjoeruopske prijestolnice”.

Učenici zadovoljni

A evo kako razmišljaju učenici, roditelji i profesori. Filip Kos, maturant Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, kao i njegovi kolege iz razreda, vesele se odlasku na maturalac, no svjesni su opasnosti od terorističkih napada.

“Putujemo u Italiju i tamo ćemo vidjeti sve one umjetnine i znamenitosti o kojima smo učili u srednjoj školi. Tri godine čekamo to putovanje, sanjamo o njemu i doista bi bilo žalosno da je otkazano. Nadam se da će sve proći bez problema”, kaže Filip.

Njegove su vršnjakinje Iva i Josipa sretne što putuju u Španjolsku, jer, kažu, to je putovanje koje se pamti cijeli život. Ipak, dodaju, nije im bilo svejedno kada su čule za terorističke napade u Nici, gdje će i noćiti. Stoga ne kriju zabrinutost pa čak i strah.

Velika odgovornost

Ni osječkim srednjoškolskim profesorima, razrednicima maturanata koje vode na putovanje, nije svejedno. Kažu da su očekivali reakciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se maturalne ekskurzije otkažu, ili bar preporuku da se ne ide u neke zemlje, ali to se nije dogodilo.

“Velika je to odgovornost, posebice sada, nakon terorističkih napada. Do sada sam vodila maturante četiri puta, a napeta sam bila sve do trenutka dok ih nisam predala roditeljima po povratku u Osijek. Sada ću prije polaska održati sastanak u školi s učenicima i roditeljima, upozoriti na opasnosti i apelirati na maksimalni oprez”, kaže profesorica jedne osječke gimnazije (podatci poznati redakciji).

Njezin kolega dodaje da su u Zagrebu neki ravnatelji otkazali maturalne ekskurzije, no u Osijeku se to nije dogodilo. “Resorno je ministarstvo trebalo reagirati i preporučiti da učenici putuju u Hrvatsku. Znam da bi to izazvalo negativne reakcije učenika i nekih roditelja, kao i da hotelijeri nisu sretni kada im dolaze grupe učenika, ali smatram da bismo sa sigurnosnog aspekta bili mirniji i mi profesori, kao i roditelji”, ističe naš sugovornik.

Vesna LATINOVIĆ
MAJKA: NADALA SAM SE OTKAZIVANJU

“Nisam sretna što mi dijete odlazi na ekskurziju u Španjolsku, posebice nakon učestalih terorističkih napada. Potajno sam se nadala da će ono biti otkazano. Ne vidim smisao tog putovanja, ni edukativni, ni turistički. Mislim da bi bilo bolje i prihvatljivije iz mnogo razloga, pa i sigurnosnih, da su putovali u neku od zemalja srednje i istočne Europe. Međutim, putovanje smo platili, djeca kreću na put za nekoliko dana, a dok se ne vrate, suprug i ja strepjet ćemo i nadati se da će sve dobro proći”, kaže majka Tatjana.

tradicija

VEĆINA EKSKURZIJA KREĆE OD 20. KOLOVOZA

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike