Regija
NOĆNI TULUMI

Mladi Brođani skrivećki piju
Objavljeno 12. kolovoza, 2016.

SLAVONSKI BROD

Grad ljeti vrvi od mladih ljudi, no neobično je što im se zabava i druženje svodi na sjedenje uz savski kej ili oko Kazališno-koncertne dvorane, u Klasijama ili po kvartovskim zelenim površinama, u brodskoj Tvrđavi..., uz obilje alkohola i tulumarenje do kasno u noć. To je bitno različito od vremena kada su njihovi roditelji (da ne spominjemo djedove i bake) bili u istoj dobi, odlazili na plesnjake, kafiće, privatne tulume i zabavljali se uz manje maligana.

- Pa nemamo gdje, možemo eventualno u kafić, Ovako se ekipa okupi, zanimljivije nam je i jeftinije - nerado odgovara 17-godišnji Ivan, koji je gotovo svaku večer vani. Dok su ispred povelikog društva, uz glazbu iz automobila, dvolitre piva ili vina i Coca-Cole, smatraju kako je alkohol potpuno primjeren izlascima, jer ih opušta, a večer je ispunjena dobrim raspoloženjem.

Mlađima alkohol, kazali bi stručnjaci, donosi prisnost s vršnjacima, oslobađa seksualnost, uklanja kočnice savjesti i zabrane. Na žalost, ulazak u svijet odraslih i pijenja alkohola u Hrvatskoj, prema pokazateljima, posljednjih se godina spušta na razinu 13-godišnjih dječaka i godinu starijih djevojčica, što je gotovo u europskom vrhu. Anonimno istraživanje u brodskim srednjim školama pokazalo je da više od 86 posto mladih pije alkohol, u čemu čak prednjače djevojke, jednom u životu opilo ih se 81 posto, a više od 30 puta njih 29,6 posto. Poražavajući su to podatci, zbog čega struka upozorava na važnost prevencije od vrtićke i osnovnoškolske dobi, na izmjenu stavova društva prema konzumaciji alkohola. Uz sve uvažavanje razloga pijenja alkohola koje mladi navode, stručnjaci smatraju kako su važne granice kontroliranog pijenja jer ni jedna količina alkohola nije neštetna. A nerijetko je povezana i s prekršajnim, pa i kaznenim djelima. Svakodnevne su policijske ophodnje na mjestima gdje se okupljaju posebno pojačane vikendima, doznajemo od glasnogovornice PU brodsko-posavske Kate Nujić. Policijski službenici ih upozore na gradsku odluku o zabrani pijenja na javnim površinama, a ako je riječ o maloljetnicima, pogotovo ako su vani nakon 23 sata - policijski službenici pozovu roditelje. Zbog odavanja pijanstvu na javnom mjestu procesuiran je samo jedan slučaj. U pijanom stanju često se događaju tučnjave i svađe, a prema policijskoj evidenciji, od početka godine zabilježeno je 319 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, u kojima je sudjelovalo i 19 maloljetnika, a evidentirao je 14 tučnjava. U isto vrijeme porastao je i broj kaznenih djela u kojima su sudjelovali maloljetnici za čak 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najčešće je riječ o teškim krađama i krađama.

Pijanstvo nerijetko završava prometnom nesrećom, pa i s težim posljedicama, a stalna upozorenja policije i roditelja se ne uvažavaju. To se primjerice odnosi i na večernje izlaske u brodskoj Tvrđavi, spomeniku nulte kategorije, jednom od najvrjednijih znamenitosti Slavonskog Broda, gdje se mladi okupljaju i unatoč pisanom upozorenju o zabrani, penju po neobnovljenom dijelu tvrđavskih zidina što je vrlo opasno.

- Upravo zbog činjenice da je riječ o spomeniku kulture, ne postoji mogućnost postavljanja fizičkih zapreka kako bi se spriječilo zadržavanje mladih - kaže zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, apelirajući da se brinu o svojoj sigurnosti i poštuju ovu vrijednu gradsku znamenitost. M.Radošević

CENTAR NIJE ISPUNIO OČEKIVANJA

U nedostatku plesnjaka koji bi promovirali domaće grupe, za očekivati je da mladi Brođani u većoj mjeri koriste Centar mladih, no to se, unatoč objašnjenju dogradonačelnika Andrića kako su prostorije mladim sugrađanima uvijek na raspolaganju, ipak ne događa. Dvadesetak udruga mladih s područja grada povremeno koristi uređeni prostor u kojem se organiziraju kulturni, glazbeni, edukativni i drugi događaji, no percepcija mladih koji sjede uz kej, u parkovima, na igralištima... je kako Centar nije ispunio njihova očekivanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike