Osijek
ČUDNA PRAVILA GPP-A

Majka s malim djetetom u
kolicima ne smije se voziti
u tramvaju ili autobusu?!
Objavljeno 8. kolovoza, 2016.

Vrlo se rijetko događa i gotovo je nevjerojatno da vozač tramvaja pred nosom zatvori vrata putnici, a još nevjerojatnije da će to učiniti majci s devetomjesečnim djetetom u kolicima. Za ne povjerovati je pak da ta ista putnica čuje da s djetetom u kolicima zapravo u tramvaj i ne smije ući!

Ova apsurdna situacija dogodila se 29-godišnjoj A. G. (podatci poznati redakciji) proteklog četvrtka u večernjim satima kad je u Donjem gradu, kao i nebrojeno puta dosad, čekala tramvaj s djetetom koje je, zbog svoje dobi, još uvijek u kolicima.

- Tramvaj je stao i zamolila sam vozača da mi pomogne unijeti dijete u kolicima, no on je rekao da ga bole leđa i da ne može. Zamolila sam ga da pita nekoga od putnika, no on je rekao da nema što i koga pitati, zatvorio je vrata i otišao. Dočekala sam potom drugi tramvaj i u međuvremenu nazvala GPP gdje sam se šokirala kad sam čula da ja i ne smijem ući s djetetom u kolicima - ispričala je vidljivo uznemirena A. G., dodajući da je dugogodišnja korisnica GPP-a i ima mjesečnu kartu te je smatrala da neće biti ni najmanji problem da se tramvajem doveze na željeno odredište.

Prometnik joj je pojasnio, kaže, da prije ulaska u vozilo mora sklopiti kolica kako to nalaže pravilnik tvrtke. Bila je šokirana, to više što je nebrojeno puta ušla u tramvaj s djetetom u kolicima, a u istoj situaciji svakodnevno je viđala i druge majke s djecom koja su još uvijek u kolicima. Nije joj bilo jasno kako je moguće da GPP inzistira na takvim pravilima jer teoretski, kaže, ne može devetomjesečno dijete držati u rukama zajedno s torbom u kojoj drži potrepštine za dijete, ali i svojom osobnom torbicom te istovremeno sklapati kolica.

- Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni. Ne znam jesam li više šokirana što mi vozač nije želio pomoći ili kad sam čula da onako kako devet mjeseci ulazim u tramvaj više ne smijem ući - ispričala je A. G., dodajući da joj očigledno preostaje sljedećih nekoliko mjeseci, dok dijete ne prohoda, ići pješice ili se voziti taksijem.

– Kad mi dijete stane na noge, onda će stajati dok ja sklapam kolica. Nadam se da će mi tada dopustitii da uđem u vozilo - zaključila je Osječanka.

Marija MIHELIĆ

Anto Mijić

rukovoditelj Sektora prometa u GPP-u

MAJKE MORAJU DRŽATI DIJETE U NARUČJU ILI U KRILU

Prema pojašnjenju Ante Mijića, rukovoditelja Sektora prometa u GPP-u, istina je da pravilnik nalaže da se kolica moraju sklopiti i zakočiti, a dijete zbog sigurnosti držati u rukama, odnosno u krilu.

- Može se dogoditi da kolica nisu zakočena dobro i da jednostavno "odlete" prilikom kočenja tramvaja. Ako je dijete u naručju majke, puno je veća sigurnost i to pravilo vrijedi za sve, no ako netko ne sklopi kolica vozi se na vlastitu odgovornost. Kad je u pitanju ophođenje vozača, pretpostavljam da ima vozača koji imaju problema s kralježnicom kao profesionalnu bolest, no nije u redu što je otišao i ostavio ženu. Napravio je pogrešku, a inače vozači u 99 posto slučajeva pomažu putnicima pri ulasku i izlasku iz vozila - rekao je Mijić, dodajući da isto pravilo vrijedi i za vožnju u autobusima od kojih samo 12 ima platformu za invalidska, no ne i za dječja kolica.

postupak

PRI ULASKU U TRAMVAJ KOLICA SE MORAJU SKLOPITI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLATILI EKSKURZIJU, A OSTALI KOD KUĆE

U agenciji ne znaju kada će vratiti novac roditeljima

2

UDRUGA ZA TERAPIJSKO I REKREACIJSKO JAHANJE 4 LISTA

Ranč snova i hrabrih srca

3

HODOČAŠĆE

Retfalčani u Svetištu Kraljice mira