Kultura
ZAVRŠETAK 11. LAND ART FESTIVALA

Najveće atrakcije posljednja dva dana
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Od ponedjeljka, 25. srpnja, traje 11. Land art festival Slama, čija je tema - utopija. Odlučeno je tako, objasnio nam je umjetnički voditelj Slame, Nikola Faller, zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Na Šećeransko jezero u blizini Belog Manastira, mjesto radnje (i) ovogodišnjeg festivala, stiglo je 20-ak umjetnika iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Unatoč prisilnim stankama zbog kiše, neumorno stvaraju svoje slamnate skulpture i usput se, onako istinski, ludo zabavljaju. Brojni ljubitelji umjetnosti, fotografi i znatiželjnici već su posjetili okolicu Šećeranskog jezera, koja će već danas (subota) postati pravi slamograd iz bajke, dakako uz brojne zabavne i bajkovite sadržaje. Već u 16 sati bit će Fizički teatar Božidara Mandića, nakon čega će bajke pričati walsdorfska učiteljica Tihana Dogan. Kako se nekada živjelo u Šećerani, ispričat će Olga Crnčec, a oko 20 sati planiran je ples na svili i ringu (Traumatic arts). Pravi spektakl trebao bi biti u 22 sata, kada će stage zauzeti Gipsy groove, romski ansambl s Kosova, na čijem je repertoaru fuzija funka, skaa i regea s tradicionalnom romskom glazbom. Ako je netko mislio da je tu kraj, prevario se. U ponoć će svi gosti bosi moći zaplesati ili pogledati interaktivni performans uz vatru, a crtu će, što se subotnjeg programa tiče, povući DJ Loki Loyan (world & etno misic).

Svi putevi će prema Šećerani voditi i u nedjelju. U 16 sati program će početi predavanjem Danijele Poropat, koja će govoriti o Banci vremena. Potom će Božidara Mandić pričati o životu u novosadskoj umjetničkoj koloniji Porodica bistrih potoka. Osječki Spenderes high band nastupt će u 18 sati, a na pontonu nasred jezera u 20 sati zapjevat će glazbeni umjetnici HNK.a Osijek. Kulminacija večeri, ali i cijelog Land art festivala, spaljivanje je velikog slamnatog dolara, najavljena za 21 sat, uz nastup članova Plesnog studija Shine.

Ivica GETTO
Brojne radionice i osvježenje

Tijekom subote i nedjelje održavat će se i brojne radionice. Izdvajamo radionice Mandala art (udruga Plantaža), izrade ždralova (Martina Fabijanović), Slack line (hodanje po traci - Mirta Than), Ples na svili i ringu (Traumatic arts), Žonglersku radionicu (Klub mladih Garaža), Ples u Slamoniji (za djecu - Mira Sekereš) te Gym slim shine fitness (gimnastika za umjetnike i volontere - Suzana Žuljević). Svima će na raspolaganju biti Arthair - frizerski salon Glamur Sofije Nikšić. Za osvježenje će se, pak, pobrinuti Slama bar, a za gastroponudu Darosy.

subota GIPSY GROOVE NA SCENI

Na pontonu nasred jezera u subotu u 20 sati zapjevat će solisti HNK-a Osijek

Možda ste propustili...

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike