Regija
SPREMNO 360 MILIJUNA KUNA

Danas natječaj za sustave navodnjavanja
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

VIROVITICA - U završnoj je fazi izgradnja sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška na području općine Sopje u Virovitičko-podravskoj županiji, započeta 2011. godine, što će osigurati bolje prinose na površini od 1280 hektara navodnjavane slavonske zemlje. Nakon otvorenja završenog sustava početkom rujna, bit će to najveći sustav navodnjavanja u funkciji na području Republike Hrvatske. Procijenjena ukupna vrijednost sustava kreće se 80 milijuna kuna.

Prema najavama zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka, danas (27. srpnja) Ministarstvo poljoprivrede objavit će prvi natječaj za sufinanciranje projekata izgradnje sustava javnog navodnjavanja. Jedinicama regionalne samouprave bit će na raspolaganju ukupno 360 milijuna kuna.

– Za prijavu na natječaj spremno je deset projekata sustava javnog navodnjavanja, od kojih pet ima svu potrebnu dokumentaciju, a za preostalih je pet u postupku ishođenje građevinske dozvole i očekuje se da će to biti obavljeno tijekom trajanja natječaja – najavio je Majdak.

Virovitičko-podravska županija na natječaj će prijaviti dva projekta navodnjavanja: Novi Gradac – Detkovac veličine 750 hektara i Đolta u prvoj fazi 192, a kasnije oko 500 hektara. Investitor će biti Županija, sustavi imaju lokacijske, a trenutačno je za oba projekta u tijeku pribavljanje građevinskih dozvola.

Prema riječima Igora Androvića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ-a, županija će uskoro imati oko 5000 hektara novih navodnjavanih površina, što je polovina trenutačno navodnjavanih površina u Hrvatskoj. Riječ je o gotovo završenom sustavu Kapinci – Vaška, o dva sustava koja će biti prijavljena na natječaj Ministarstva poljoprivrede, drugoj fazi sustava Kapinci – Vaška veličine oko 800 hektara i sustavu koji je u fazi projektiranja na području općine Lukač veličine oko tisuću hektara. P. Žarković

Najčitanije iz rubrike