Autoglas
PROPHETE GENIESSER 6.4

“Niskopodni” bicikl za sve generacije
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Posljednjih dana na osječkim ulicama i biciklističkim stazama uočili smo bicikle neobična oblika u kojima uživaju čak i biciklisti iz kategorije senior. Naime, riječ je o njemačkim biciklima Prophete s izrazito niskim okvirom koji omogućava i slabije pokretljivima lako penjanje na bicikl i silaženje s njega. Prvotno je zamišljen za bicikliste treće životne dobi, ali s vremenom je postao popularan i među mlađima jer daje vozaču osjećaj sigurnosti i kontrole.

Pronašli smo ga u osječkoj poslovnici Protea-Sporta, gdje su nam ga i ustupili na kraću vožnju. Već na prvi pogled bilo je jasno da je riječ o biciklu koji se odlikuje iznimnom praktičnošću ne samo zbog neobičnog oblika okvira. Naime, bicikl je potpuno opremljen, tako da ne zahtijeva dodatna ulaganja, osim u zaštitu od krađe i košaru ili bisage. Geniesser je na 26-inčnim kotačima s relativno širokim gumama koje trpe nelogičnosti i kvalitetu osječkih biciklističkih staza.

U glavčini prednjeg kotača je generator koji napaja LED svjetla, dok je u stražnjoj glavčini trostupanjski Shimano Nexus prijenos koji se pokazao idealnim za konfiguraciju terena Osijeka i okolice. Osim što ima vrlo malo dijelova izloženih prašini i vlazi, ovaj je prijenos vrlo pouzdan i zahtijeva minimalno održavanje. Sadržava i klasičnu nožnu “torpedo” kočnicu, koja u kombinaciji s prednjom ručnom kočnicom sigurno zaustavlja bicikl prije prepreke i opasnosti. Uz to, bicikl u serijskoj opremi ima parkirnu nožicu, robusni nosač tereta, štitnik lanca, zvonce, gel sjedalo... sve što od bicikla trebate i očekujete.

U vožnji je iznenađujuće okretan, unatoč dužini i međuosovinskom razmaku. Nexus mjenjač radi tradicionalno tiho i precizno, a osobito je zanimljivo da tolerira promjenu stupnja prijenosa i u mirovanju, čime je olakšano kretanje iz mjesta, te produljen vijek pogonskog lanca. Kada postignete željenu brzinu, čujete tek crvkut prijenosa i šum guma. S obzirom na specifičnost, kvalitetu izrade te cjelovitu opremu, i cijena od 3499 kuna čini se razumnom. Osobito uzme li se u obzir mogućnost beskamatne obročne otplate.

Milan BUGARIĆ
NEMA VIŠE PODJELE BICIKALA

Podjele u svijetu bicikala na muške, ženske, “bapske”, dječje, ove ili one stvar su prošlosti. Kriterij je vrlo jednostavan – odgovara li vam bicikl i uživate li u vožnji. Geniesser omogućava užitak i u godinama kada noge teže hodaju, ali još uvijek veselo pedaliraju.

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X