Osijek
IZMIJENJEN PRAVILNIK O SPECIJALISTIČKOM USAVRŠAVANJU

Nema više “robovlasničkih ugovora” o specijalizaciji
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Vezani članci

NEDOSTAJE LIJEČNIKA

KBC Osijek raspisao natječaj za 33 specijalizacije

S 16. srpnja stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, prema kojemu novo definiranje troškova specijalizacije više ne obuhvaća brutoplaću doktora medicine. Zdravstvene su ustanove obvezne do 16. kolovoza ove godine ponuditi specijalizantima sklapanje izmijenjenog ugovora, dok specijalisti moraju sami podnijeti zahtjev za izmjenom postojećeg ugovora.

Hrvatska liječnička komora podržava ove promjene Pravilnika, koje smatra rezultatom višemjesečnih zalaganja svojeg novog vodstva, čiji je čelnik, Trpimir Goluža, dosadašnje ugovore više puta nazvao “robovlasničkim ugovorima”.

Troškovi specijalizacije od sada obuhvaćaju troškove glavnog mentora, mentora i komentora, trošak zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja specijalističko usavršavanje, trošak poslijediplomskog specijalističkog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju, ali više ne obuhvaćaju brutoplaće doktora medicine.

“Ove promjene rezultat su višemjesečnih zalaganja novog vodstva Hrvatske liječničke komore čiji Izvršni odbor je u svojem javno objavljenom dokumentu od 15. siječnja 2016. jasno naznačio stav da se u trošak specijalističkog usavršavanja ne smije uvrstiti trošak brutoplaće doktora medicine jer ona predstavlja naknadu za izvršeni rad. S obzirom na navedeno, HLK pozdravlja i podržava ove promjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju koje slijede odrednice specijalističkog usavršavanja naših kolega u Europskoj uniji”, objavljeno je na službenim stranicama HLK-a. I.R.G.

Ako ode ranije, specijalist će morati podmiriti troškove specijalizacije, ali ne i plaću za 4 godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike